foto:presedinte.md

VIDEO Când și în ce condiții se va desfășura referendumul pentru aderarea Moldovei la UE. Maia Sandu oferă precizări

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi organizat în luna octombrie, în ziua alegerilor prezidențiale, și se va desfășura în conformitate cu prevederile stipulate în Constituție.

Precizarea a fost făcută de președintele Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă.

Parlamentul adoptă o decizie după care Curtea Constituțională trebuie să ia o decizie dacă această decizie este constituțională sau nu și ulterior se organizează Referendumul așa cum prevede legea. Nu cred că e nevoie de alte schimbări. Dacă vorbim de Codul Electoral, știți că există o inițiativă la care se lucrează pentru îmbunătățirea  Codului Electoral. Dar se lucrează și asupra obiecțiilor și comentariilor formulate de unele instituții mass-media cu privire la unele prevederi noi. Acum se lucrează pentru ca să se rezolve aceste carențe”, a explicat Maia Sandu.

Președintele a declarat Referendumul este unul constituțional, ceea ce înseamnă că  după votul cetățenilor se modifică Constituția.

Șefa statului a mai menționat că, pentru validarea Referendumului, nu sunt necesare alte condiții decât cele prevăzute de Constituție, exact ca și în cazul organizării altor referendumuri care au fost desfășurate anterior în Republica Moldova.

În conextul desfășurării Referendumului cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, președintele a remarcat că Republica Moldova va trece în acest an printr-un moment de cotitură.

Referendumul din toamnă despre aderarea Republicii Moldova la UE va defini prezentul și viitorul nostru pentru următaorele decenii, va consfinți alegerea cetățenilor în Constituția țării.  În lunile precedente am avut discuții cu mai multă lume. Am organizat până astăzi în jur de 20 de runde  de consultări la care au participat aproximativ 500 de oameni. Am discutat aici la Chișinău, am început discuțiile în raioane și le voi contonua în următoarele zile , săptămâni. Am reușit să discut cu moldovenii de la Timișoare, de la București, de la Paris. Proiectul de țară „integrarea eropeană” este proiectul care unește societatea și este proiectul care poate să ne asigure acel viitor pașnic, prosper și liber”, a menționat Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că Republica Moldova se afla în fața unei oportunități istorice – aderarea la UE – despre care se vorbește de circa trei decenii.

Vedem sprijinul oamenilor pentru integrarea europeană a Republicii Moldova în sondaje, dar și în evenimentele politice”, a spus șefa statului.

Totodată, președintele a informat despre lansarea  site-ului pentru.md – o platformă pe care vor fi prezentate informații utile poentru cetățeni cu privire la procesul de aderare a Republicii Moldova la UE.

E un site care a fost lansat astăzi. Pe acesta se vor prezenta în continuare informații despre ce face UE în Republica Moldova, care sunt avantajele și beneficiile integrării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, așa încât să ajungem la cât mai multă lume cu această informație și să putem combate falsurile despre UE pentru că vedem că ele sunt tot mai multe  și vor fi și mai multe în următoarele luni. Știm că sunt forțe externe  care nu își doresc ca Republica Moldova să fie o țară liberă, dezvoltată , o țară liberă de corupție, o țară  care își alege propriul viitor, fără influiențe din afară ”, a subliniat șefa statului.

În context, Maia Sandu,  a dat asigurări că indiferent de locul unde sunt stabiliți și ce limbă vorbesc, toți cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de acest proiect. Iar în contextul eventualelor provocări, Maia Sandu a solicitat cetățenilor să se informeze din surse sigure.

 

 

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media