Campanie agresivă împotriva școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului

Mass-media controlată de structurile transnistrene și holdingul Sheriff a lansat o nouă campanie mediatică împotriva școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Se întâmplă în contextul introducerii noii versiuni a manualului de istorie pentru clasa a XII-a. Despre asta anunță Ascociația Promo-LEX care menționează că aceste școli sunt etichetate drept instrumente de „reabilitare a nazismului”.

 

Potrivit unei analize efectuate de Promo-LEX, în perioada februarie-martie 2025, posturile TV „Pervîi Pridnestrovskii” și „TSV” au difuzat peste 30 de materiale, reportaje și emisiuni care asociază educația subordonată Chișinăului cu „reabilitarea nazismului și a fascismului”.

În materialele difuzate se afirmă că manualele de istorie promovează viziuni distorsionate, în care „ocupanții” sunt prezentați drept „eliberatori”, iar elevii sunt învățați să-și considere părinții și bunicii drept „agresori”.

Mai mult, manualele sunt descrise drept „bombe cu efect întârziat”, care ar putea genera, în viitor, evenimente tragice.

Aceste narațiuni false au ca scop denigrarea sistemului de educație în limba română și justificarea unor eventuale măsuri represive.

Narațiuni asemănătoare au fost promovate și de mass-media controlată de Kremlin în raport cu manualele de istorie din școlile ucrainene. Aceste tactici propagandistice urmăresc să legitimeze, în rândul publicului intern și extern, acțiuni agresive împotriva statelor care își afirmă identitatea națională și europeană, scrie Promo-LEX.

Vadim Krasnoselski este principalul promotor al acestor narațiuni. Krasnoselski le-a cerut părinților „să se uite atent la ce istorie învață copiii lor” și i-a avertizat că „copiii vor ajunge să-i considere ocupanți”.

„Astăzi, pe teritoriul Transnistriei funcționează școli românești. Ele sunt frecventate de copii transnistreni. Este alegerea părinților lor. O respectăm. Dar nu vom permite ca o astfel de istorie să le fie predată”.

Nu este pentru prima dată când astfel de instituții sunt supuse intimidărilor. În 2024, părinții care și-au înscris copiii în școli subordonate Chișinăului au fost supuși hărțuirilor. Presa locală a declanșat o campanie împotriva Liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina, când i-a acuzat pe profesori de „propagandă anti-rusă”.

În concluzie, Asociația afirmă că această campanie mediatică reprezintă o amenințare serioasă la adresa dreptului la educație și a libertăților fundamentale.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA