„Călătorie în timp”. O expoziție inedită, inaugurată la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău

Înapoi în timp. O expoziție inedită a fost inaugurată marți la Universitatea de Stat Ion Creangă din Chișinău. 11 exponate interactive, care ilustrează invențiile oamenilor de știință celebri precum Isaac Newton, Daniel Bernoulli, Nikola Tesla și alții vor fi expuse timp de trei luni. Primii vizitatori au fost copiii de la o grădiniță din Chișinău.

Toate exponatele ilustrează legile, fenomenele fizicii, mecanicii și ingineriei.

Expoziția ne permite să înțelegem cum lucrează telefoanele mobile, de ce reacționează la atingerea noastră, ne permite să ridicăm greutăți enorme, să facem un desen animat”, relatează Maria Nagornaia, managerul proiectului Expoziție Științifică.

Vrem să ajutăm copiii să înțeleagă că știința este foarte captivantă, că știința poate fi mai interesantă decât magia. În fața voastră este Levitatorul lui Bernoulli. Cu ajutorul lui, Bernoulli a putut explica cum funcționează presiunea. Cu acest Levitator putem demonstra cum arată zborul real. Aceasta se întâmplă din cauza diferenților de presiune. Fluxul de aer care lovește mingea din partea de jos. Partea de sus este mai mică, la fel funcționează aripile unui avion”, a explicat Gary Cernei, ghidul expoziției.

Copiii au rămas impresionați de exponate.

Mie mi-a plăcut cum se mișcau aceste bile. Dacă atingeai una, se ducea una la sfârșit. Dacă atingeai două, se duceau două la sfârșit. Până acum nu am mai văzut așa ceva. Mi-a plăcut bolul cu lumină. M-a impresionat cum se duceau fulgerele acelea roșii în diferite părți”.

„M-a impresionat totul despre pendulul acesta, îmi era interesant totul”.

„Azi am aflat lucruri noi. Cel mai mult mi-a plăcut Pârghia lui Arhimede”.

Vizitatorii spun că expoziția poate captiva oameni de diferite vârste.

E interesant să vezi știința în acțiune, e un exemplu bun. Sunt foarte mândru că avem expoziții mai multe bazate pe știință. Anterior nu am fost prezent pe la evenimente de acest și e bine să vezi că așa evenimente au loc pentru cei mai mici în special, căci lor le place să vadă cu ochii”.

Copiii au avut ocazia să experimenteze în practică ceea ce au văzut.

Expoziția face parte din proiectul „Muzeele Viitorului” și poate fi vizitată până la 26 martie 2024 la Universitatea de Stat „Ion Creangă” din Chișinău contra cost.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA