Cadrele didactice din municipiul Chișinău vor primi salariile la timp, anunță Ministerul Educației

Profesorii și educatorii din municipiul Chișinău vor primi salariile la timp. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun în cadrul unei conferințe de presă.

Oficialul a dat asigurări că Guvernul va aloca încă 37 de milioane de lei la rectificarea bugetară, iar deficitul de 115 milioane de lei poate fi acoperit de Primăria municipiului Chișinău prin redistribuire către salarizare de la articolele unde există economii – energie și utilități, alimentație și alte servicii.

Majoritatea banilor pentru școli, grădinițe, școli speciale, instituții extrașcolare provin de la bugetul de stat, din transferurile cu destinație specială. În 2024, aproximativ 85% din bugetul pentru educație al Chișinăului va fi alocat de la bugetul de stat și doar 15% va fi asigurat de Primăria Chișinău. În anul curent, bugetul pentru educație al Capitalei se ridică la 4,14 miliarde de lei, dintre care  3,51 miliarde vor fi alocați de Guvern, primăria angajându-se să contribuie cu 612 milioane”, a explicat Dan Perciun.

Ministrul a menționat că decizia referitoare la repartizarea resurselor bugetare pentru educație poate fi aprobată în mod independent. În cazul școlilor, singura restricție este bazată pe numărul de elevi, în timp ce, în cazul grădinițelor astfel de restricții nu există.

Dan Perciun a comunicat că în ultimele 11 luni, primăria a cheltuit 46 de milioane lunar pe trei articole – utilități, alimentație și pentru alte servicii. Pentru ultima lună au rămas 338 de milioane de lei.

„Aceste resurse sunt suficiente pentru acoperirea necesarului de salarii”, a spus ministrul.

Acum primarul ar trebui să convoace Consiliul Municipal după rectificarea bugetului de stat, la sfârșitul lunii noiembrie, și să ajusteze distribuția fondurilor din bugetul municipal.

Potrivit ministrului, subiectul a fost discutat astăzi în cadrul unei ședințe la Ministerul Finanțelor, cu participarea reprezentanților primăriei – Andrei Păvăloi, șef-adjunct direcția municipală educație, Angela Cutasevici, viceprimar, Olesea Pșenițchi, șefa direcției generale finanțe. Următoarea ședință va avea loc vineri, 22 noiembrie.

Până atunci reprezentanții primăriei vor analiza posibilitatea redistribuirii economiilor de la alte capitole de cheltuieli pentru acoperirea costurilor salariale.

Amintim că anterior edilul Ion Ceban a avertizat că profesorii din Capitală ar putea rămâne fără salarii în luna decembrie, invocând un deficit de 165 de milioane de lei în bugetul municipal.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA