Bruxelles-ul lansează o acțiune în justiție împotriva „legii suveranității” din Ungaria

Comisia Europeană a inițiat o acțiune în justiție împotriva așa-numitei „legi a suveranității” adoptate recent de parlamentul ungar. Legea împuternicește statul să investigheze persoanele și organizațiile suspectate de subminarea suveranității țării și chiar să-i condamne la închisoare de până la trei ani, potrivit Euronews.

Legislația a fost promovată de partidul de guvernământ al lui Viktor Orban și a fost aprobată de parlament la jumătatea lunii decembrie.

Premierul ungar, Viktor Orban care îi atacă frecvent pe criticii săi ca fiind agenți plătiți de entități occidentale, afirmă că legea este necesară pentru a proteja Ungaria de interferențe politice nejustificate, precum și pentru a apăra Ungaria de orice amestec politic.

Comisia Europeană a declarat că legea încalcă o gamă largă de valori fundamentale și garanții juridice, cum ar fi principiul democrației, dreptul la viață privată, protecția datelor cu caracter personal, libertatea de exprimare, de informare și de asociere, precum și dreptul la un proces echitabil, printre altele.

Ungaria are la dispoziție două luni pentru a răspunde la obiecțiile Comisiei. Scrisoarea de punere în întârziere este primul pas în cadrul procedurii de încălcare a dreptului comunitar, care poate duce la un proces și la amenzi zilnice în fața Curții Europene de Justiție.

Punerea în aplicare a proiectului de lege se bazează pe nou înființatul „Birou pentru apărarea suveranității”, care poate colecta informații despre persoane sau grupuri care primesc finanțare străină și care sunt percepute ca influențând dezbaterea politică și procesele electorale din țară. Serviciile secrete din Ungaria sunt obligate să asiste autoritatea.

Amintim că săptămâna trecută, Viktor Orban și-a retras vetoul în privința ajutorului financiar destinat Ucrainei, în sumă de 50 miliarde de euro. După această acțiune, Orban a cerut deblocarea „imediată” a sumei de aproximativ 21 de miliarde de euro din fondurile europene de relansare economică postcovid şi de coeziune, pe care Comisia Europeană le blochează din cauza unor lipsuri persistente în domeniul statului de drept în Ungaria. Comisia insistă însă asupra faptului că nu va debloca nicio sumă atât timp cât Ungaria nu respectă o serie de condiţii în vederea unei remedieri a situaţiei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media