bombardamente, Fâșia Gaza
bombardamente, Fâșia Gaza

Bombardamente puternice în Gaza. Israelul și-a intensificat atacurile și a ucis încă un lider Hamas

Israelul a ucis noaptea trecută încă un lider Hamas. E vorba de teroristul care coordona operațiunile aeriene și unul dintre cei care au luat parte la planificarea masacrului din 7 octombrie. Mai exact, a comandat teroriștii care s-au infiltrat în Israel cu parapanta și era responsabil pentru atacurile cu drone. Uciderea sa a venit în cea mai intensă noapte de bombardamente de până acum. Au fost lovite 150 de instalații subterane și uciși zeci de jihadiști, transmite Digi24.

Vorbim de o intensificare a operațiunilor. Pentru a treia noapte consecutiv, tancurile au pătruns în Fâșia Gaza, dar spre deosebire de nopțile trecute, soldații au rămas acolo. Presa israeliană spune că oficialii din conducerea armatei vor începe o evaluare a situației, pentru a decide continuarea operațiunii la sol, care va fi în etape. Gaza este acum izolată de restul lumii, după ce a rămas fără servicii de telefonie mobilă și internet. Organizații precum ONU, OMS și Medici Fără Frontiere spun că nu mai pot lua legătura cu reprezentanții lor. Într-o nouă discuție cu ministrul israelian al apărării, șeful Pentagonului a cerut protejarea civililor, în timpul operațiunilor.

Vineri seară, Adunarea Generală ONU a adoptat cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie prin care cere un ARMISTIȚIU umanitar. Nu este obligatorie, dar are greutate politică. Israelul şi Statele Unite au votat împotrivă.

Cronologia evenimentelor

Proteste în „Vinerea Furiei”. Gara Grand Central din New York a fost blocată, tensiuni în Ierusalim după închiderea moscheei Al-Aqsa

Mii de oameni au ieșit în stradă în mai multe țări musulmane și nu numai, în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâșia Gaza. Oamenii au cerut încetarea bombardamentelor care au făcut peste 7.000 de victime și ridicarea blocadei israeliene. În Ierusalim au apărut tensiuni după ce poliția a împiedicat palestinienii să se roage la moscheea Al-Aqsa.  Sute de protestatari au blocat parțial Grand Central din New York, probabil cea mai cunoscută gară din Statele Unite. S-au adunat în fața clădirii, unde au cerut oprirea războiului din Orientul Mijlociu, după care unii au pătruns în interior. Manifestația s-a încheiat cu reținerea a peste 100 de oameni.

Proteste au fost și în Cisiordania, unde mii de oameni și-au arătat sprijinul cu palestinienii din Fâșia Gaza. Mii de iordanieni au ieșit pe străzile din Aman pentru a-și arăta sprijinul  pentru cele peste 2 milioane de oameni din Gaza. Mai întâi, oamenii și-au făcut rugăciunea de vineri. Apoi, cu steagul Iordaniei și cel palestinian în mâini au denunțat incidentele din Fâșia Gaza. Iordania a făcut apeluri repetate încă de la începutul conflictului pentru încetarea focului în Gaza și pentru respectarea dreptului umanitar internațional.

Israelul califică „infamie” rezoluţia Adunării Generale a ONU

„Să vă fie ruşine!”, a afirmat vineri ambasadorul Israelului la ONU, calificând drept „infamie” votarea de către Adunarea Generală a ONU a unei rezoluţii prin care se cere un „armistiţiu umanitar”, dar fără să fie menţionată mişcarea palestiniană Hamas, în cea de-a 21-a zi de război dintre Israel şi Hamas. „Este o zi întunecată pentru ONU şi pentru umanitate”, a declarat Gilad Erdan, dând asigurări că Israelul va continua să folosească „toate mijloacele” pe care le are la dispoziţie pentru a „scăpa lumea de răul pe care îl reprezintă Hamas” şi „să aducă ostaticii acasă”.

Întreruperea comunicaţiilor în Gaza riscă să ascundă ”atrocităţi în masă”

Întreruperea telecomunicaţiilor şi a internetului în Fâşia Gaza, supusă unor bombardamente intense israeliene, riscă „să servească drept acoperire pentru atrocităţi în masă”, a avertizat sâmbătă organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW). „Această întrerupere a informaţiilor riscă să servească drept acoperire pentru atrocităţi în masă şi să contribuie la impunitate în caz de încălcări ale drepturilor omului”, a afitrmat un responsabil al HRW Deborah Brown, potrivit unui comunicat.

La rândul său, Amnesty International a declarat că a pierdut contactul cu personalul său din Gaza. „Această întrerupere a comunicaţiilor înseamnă că va fi şi mai dificil să se obţină informaţii şi dovezi esenţiale privind încălcări ale drepturilor omului şi crime de război comise împotriva civililor palestinieni în Gaza şi să se audă direct de la cei care suferă aceste încălcări”, a susținut ONG-ul. NetBlocks, un serviciu de monitorizare a accesului la internet, a raportat un „colaps al comunicațiilor în Fâşia Gaza”. Potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), mai multe agenţii ONU au pierdut contactul cu echipele lor din Gaza. Operaţiunile umanitare şi activitatea în domeniul sănătăţii „nu pot continua fără comunicaţii”, a afirmat Lynn Hastings, coordonatoare umanitară a OCHA, potrivit unui comunicat.

Hamas amenință cu „forţă maximă” după ce Israelul a intensificat operaţiunile terestre din Gaza

Hamas a declarat sâmbătă că militanţii săi din Gaza sunt pregătiţi să facă faţă atacurilor israeliene cu „toată forţa”, după ce armata israeliană şi-a extins atacurile aeriene şi terestre asupra enclavei palestiniene, scrie Reuters. Gruparea militantă palestiniană care conduce Gaza declarase că luptătorii săi se confruntă cu trupele israeliene în zonele din apropierea graniţei cu Israelul, după ce Israelul a raportat intensificarea atacurilor în Gaza.

Sâmbătă dimineaţa devreme, întreruperea serviciilor de internet şi telefonie – despre care firmele de telecomunicaţii şi Societatea Semilună Roşie palestiniană au declarat că a fost rezultatul bombardamentelor israeliene – a continuat timp de peste 10 ore.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media