Bogdan Aurescu a fost ales judecător la Curtea Internațională de Justiție

Fostul ministru de externe Bogdan Aurescu a fost ales  judecător la Curtea Internațională de Justiție. Aurescu l-a învins pe candidatul rus. Scorul a fost de 117 voturi în Adunarea Generală, iar Rusia a obtinut doar 77 de voturi.

„Aceasta este o victorie pentru România, pentru primatul dreptului internațional, reflectând angajamentul nostru ferm pentru ordinea internațională bazată pe reguli”, a scris președintele României, Klaus Iohannis pe X.

Victoria este cu atât mai importantă cu cât susținerea imensă s-a datorat nu numai statelor europene, dar și statelor asiatice și africane, mai puțin interesate de soarta războiului din Ucraina, scrie hotnews.ro.

Este pentru prima dată când România ocupă o astfel de funcție în cadrul celui mai important organ judiciar al ONU. Alegerea judecătorilor CIJ este considerată a fi unul din cele mai complexe procese de selecție din sistemul multilateral, votul desfășurându-se simultan atât în Adunarea Generală, cât și în Consiliul de Securitate, fiind necesară majoritatea absolută în ambele foruri.

Judecătorii CIJ sunt aleși pentru nouă ani de către Adunarea Generală a ONU și Consiliul de Securitate al ONU de pe lista de candidați.

Din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, coordonând – pe tot parcursul procedurilor – activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media