Vitalie Pîrlog, fost ministru al Justiției și fost șef al Serviciului de Informații și Securitate, ar fi fost autorul schemei internaționale de corupție ce viza eliminarea Notificărilor Roșii Interpol. Potrivit jurnaliștilor Bloomberg, acesta ar fi folosit o lacună pe care chiar el a introdus-o în anul 2017, în timpul mandatului său de președinte al Comisiei pentru Controlul Fișierelor Interpol. Această lacună prevedea că Interpol era obligat să suspende Notificările Roșii și difuziile, adică solicitările neconfirmate de arestare expediate de alte țări pentru indivizii care obțineau statutul de refugiat în Republica Moldova.
Reprezentanții Procuraturii Anticorupție au refuzat să confirme sau să infirme informațiile prezentate de jurnaliștii străini, invocând pentru ONE TV riscul prejudicierii urmăririi penale.
Potrivit unui articol „Bloomberg”, Vitalie Pîrlog, împreună cu mai mulți suspecți, ar fi eliminat Notificările Roșii ce vizau 26 de indivizi căutați pentru infracțiuni grave, printre care crime financiare și trafic de droguri, iar în schimb ar fi primit mită de milioane de dolari. Printre cei care ar fi oferit șpagă pentru a scăpa de urmărirea internațională se numără un bancher rus și fiul unui fost demnitar de rang înalt din Kârgâzstan, dar majoritatea persoanelor implicate sunt din China.
Aceștia au obținut azil în Republica Moldova, fără a fi anunțați în căutare internațională prin Interpol. Jurnaliștii străini relatează că schema ar fi fost pusă în aplicare timp de aproximativ jumătate de an, de la mijlocul anului 2022 până la începutul anului 2023, perioadă în care responsabilii Interpol au început să aibă suspiciuni, inițiind astfel investigația. În vara acestui an, au fost efectuate percheziții în Republica Moldova, inclusiv în Chișinău, unde Vitalie Pîrlog deține o casă de lux în apropiere de parcul Valea Morilor. Însă, acesta nu se afla în Republica Moldova, ci în orașul Dubai. Chiar și așa, au fost efectuate percheziții în prezența avocatului său, fiind ridicate acte și fișiere electronice. Pîrlog a fost chemat la audieri, dar nu s-a prezentat până în prezent.
Nici Vitalie Pîrlog, nici avocatul acestuia nu au răspuns la mesajele și apelurile jurnaliștilor de la „Bloomberg”. Reprezentanții Procuraturii Anticorupție, solicitați de ONE TV, au subliniat că dosarul penal denumit generic „Interpol” se află în faza urmăririi penale, iar în acest caz sunt în desfășurare mai multe acțiuni de urmărire penală.
,,În acest moment nu vă putem oferi alte detalii decât cele făcute publice până acum prin comunicate de presă. Procuratura Anticorupție va informa public despre rezultatele urmăririi penale, în măsura în care aceasta nu va influența buna desfășurare a procesului penal și nu va afecta drepturile și interesele legitime ale altor persoane”, Se arată în răspunsul Procuraturii Anticorupție.
Luna trecută, procurorii anticorupție au pus sechestre pe bunuri în valoare de 11,7 milioane de lei, printre care locuințe, terenuri și autoturisme de lux, care aparțin suspecților, inclusiv cele care îi aparțin lui Vitalie Pîrlog. În această anchetă figurează și șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, care a fost arestat și care neagă acuzațiile. Investigația a fost demarată pe baza unor informații oferite de Parchetul Național Financiar al Franței.