Duminică au loc alegeri prezidențiale în Belarus, iar actualul lider, Aleksandr Lukașenko, este pe cale să obțină al șaptelea mandat consecutiv. Procesul electoral este considerat de Occident o simplă formalitate, având în vedere că opoziția a fost reprimată brutal în urma protestelor din 2020.
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a declarat că Lukașenko „nu are nicio legitimitate” și a catalogat scrutinul drept „o mascaradă electorală”.
„Lukașenko se agață de putere de 30 de ani. Mâine, se va realege pe sine într-o nouă mascaradă electorală. Este un afront la adresa democrației”, a scris Kallas pe rețeaua X.
Liderul belarus, aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a eliminat orice opoziție internă după protestele masive din 2020, când zeci de mii de oameni au contestat realegerea sa. Sute de persoane au fost arestate și condamnate, iar mii de opozanți au fost forțați să părăsească țara, în special către Polonia, scrie hotnews.
În ciuda sancțiunilor occidentale, Lukașenko a încercat să-și îmbunătățească imaginea, anunțând recent mai multe grațieri ale deținuților politici. Totuși, arestările au continuat în paralel, iar spațiul civic rămâne puternic controlat.
Cine sunt contracandidații lui Lukașenko?
Comisia Electorală Centrală a înregistrat oficial cinci candidaturi pentru scrutinul de astăzi. Alături de Lukașenko, pe listă se află:
- Anna Kanopațkaia, femeie de afaceri și fostă deputată, care se opune apropierii de Rusia și cere ieșirea Belarusului din alianțele post-sovietice, precum OTSC și CSI.
- Oleg Gaidukevici, liderul Partidului Liberal Democrat din Belarus.
- Alexandru Juzhniak, președintele Partidului Republican al Muncii și Justiției.
- Serghei Sirankov, prim-secretar al Partidului Comunist din Belarus.
Potrivit Comisiei Electorale, candidatura lui Lukașenko a fost susținută prin semnături de peste 2,5 milioane de alegători, în timp ce ceilalți candidați au obținut între 112.000 și 134.000 de semnături.
Belarus este condus de Aleksandr Lukașenko din 1994.