News.ro

Banca Mondială: ”Cele mai sărace 26 de ţări se află în cea mai gravă situaţie financiară de după anul 2006”

Cele mai sărace 26 de ţări din lume, în care trăiesc 40% dintre persoanele afectate cel mai mult de sărăcie, au datorii mai mari decât în orice alt an de după 2006 şi sunt tot mai vulnerabile la dezastre naturale şi alte situaţii de criză, arată un raport al Băncii Mondiale, transmite News.ro.

Raportul evidențiază că aceste economii sunt, în medie, mai afectate financiar decât erau înaintea pandemiei COVID-19, în contrast cu majoritatea țărilor lumii care au reușit să se redreseze și să-și reia traiectoria de creștere.

Publicat cu puțin timp înainte de reuniunile anuale ale Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional de la Washington, documentul subliniază un recul semnificativ în eforturile de eliminare a sărăciei extreme. De asemenea, raportul atrage atenția asupra inițiativei Băncii Mondiale de a mobiliza 100 de miliarde de dolari pentru a alimenta Asociația Internațională pentru Dezvoltare (IDA), fondul dedicat sprijinirii celor mai sărace state.

Cele mai sărace 26 de economii studiate, care au venituri anuale pe cap de locuitor mai mici de 1,145 dolari, depind din ce în ce mai mult de granturile IDA şi de împrumuturile cu rată a dobânzii aproape zero, deoarece finanţarea de pe piaţă s-a epuizat în mare măsură, a precizat Banca Mondială. Ponderea medie a datoriei în PIB, de 72%, a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani, iar jumătate din grup se află fie în situaţie de îndatorare dificilă, fie într-un risc ridicat de a se afla în această situaţie, mai scrie sursa citată.

Majoritatea țărilor analizate în raport sunt localizate în Africa Subsahariană, acoperind regiuni precum Etiopia, Ciad și Congo, dar includ și state fragile precum Afganistan și Yemen.

Aproximativ două treimi dintre cele mai sărace 26 de țări se confruntă fie cu conflicte armate, fie cu probleme în menținerea ordinii, din cauza slăbiciunilor instituționale și sociale care împiedică atragerea investițiilor străine. În plus, majoritatea acestor state depind de exportul de mărfuri, ceea ce le face vulnerabile la fluctuațiile frecvente ale piețelor globale, conform concluziilor raportului.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA