Avocatul Poporului, Ceslav Panico, reclamă imixtiuni în activitate din partea unui demnitar

Ceslav Panico, șeful Oficiului Avocatului Poporului, reclamă imixtiuni în activitate din partea unui șef de instituție importantă. Cel din urmă i-ar fi cerut șefului Oficiului Avocatului Poporului să modifice un raport în care erau constatate încălcari ale drepturilor omului.

Despre aceasta, Ceslac Panico a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Am primit două emailuri. Unul de la un ministru, altul de la conducătorul unei altei instituții importante care se referă la subiecte diferite, dar țin de respectarea drepturilor omului […] În primul email..conducătorul/ministrul primului domeniu de activitate.. vine cu propunerea de a avea discuții comune în vederea schimbării situației și remedierea unei probleme la nivel sistemic. Pentru a preveni încălcarea drepturilor omului într-un domeniu în care Oficiul Avocatului Poporului a constatat mai multe chestiuni problematice..de fapt, se dorește clar inteția conducătorului de a îmbunătăți situației în domeniul său.
În al doilea email, conducătorul/ministrul celuilalt domeniu vine mai că nu cu o somație și o negare a constatărilor identificate de către Oficiul Avocatului Poporului și cu solicitarea de a modifica raportul de constatare”, se arată în postare.
Ceslav Panico își exprimă nedumerirea în legătură cu „solicitările” parvenite din partea unor demnitari și face aluzie la faptul că ar fi vorba de o intervenție inoportună în activitatea Avocatului Poporului.
Mie nu îmi este clar din scrisoare/email dacă se dorește mai mult îmbunătățirea situației din acel domeniu sau, pur și simplu, este o „încercare” de a ocoli noțiunea de imixtiune în activitatea Avocatului Poporului, care apropo este o instituție de rang internațional și constituțional”, a menționat Ceslav Panico.
În aceeași postare, Avocatul Poporului a sugerat că procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană poate fi realizat doar prin respectarea legilor, prin acceptarea și soluționarea problemelor existente abordând concepții europene.
Toții avem un scop comun: de a îmbunătăți situația, inclusiv în domeniul drepturilor omului, inclusiv de a avea și abordări europene în cale spre Uniunea Europeană[…] Lucrurile trebuie să se miște în sensul rezolvării pozitive a situației, dar nu să fugim de ele. Sper să avem cu toții acea maturitate și înțelepciune a conducătorului/ministrului din primul email pentru a înțelege că constatările și recomandările Avocatului Poporului nu vin ca și critică (mai ales personală) sau doresc „denigrarea” acelei instituției, chiar dacă ele sunt neplăcute și ne supărăm pe ele (metaforic vorbind, doar nu ne supărăm pe medic atunci când ne spune că avem o boală?! Și încerci să înțelegi acolo unde ai greșit/nu te-ai protejat), dar vin să ajute instituțiile statului să înțeleagă unde sunt problemele sistemice și să prevină riscurile la care ar putea fi expuse, atât instituțiile statului cât și populația la general (maturitatea de a înțelege și a accepta tratamentul)”, a punctat ombudsmanul.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media