Avocatul lui Stoianoglo: Instanțele vor fi obligate să anuleze decretul prezidențial de demitere a fostului șef PG

”Instanțele vor fi obligate să anuleze decretul prezidențial de demitere a fostului procuror general.” Declarația a fost făcută de Iurie Mărgineanu, avocatul fostului procuror general Alexandr Stoianoglo. Se întâmplă după ce Stoianoglo a obținut câștig de cauză la Curtea Constituțională în încercarea sa de a demonstra neconstituționalitatea prevederilor legii în baza cărora a fost evaluată nesatisfăcător activitatea sa la șefia Procuraturii, ceea ce a și permis demiterea sa din funcție. Magistrații Înaltei Curți au stabilit că mandatul procurorului general este de rang constituțional, iar Consiliul Superior al Procurorilor nu avea dreptul să substituie Parlamentul prin elaborarea un regulament de evaluare a performanțelor lui Stoianoglo, întrucât criteriile de evaluare trebuiau să fie prevăzute de lege.

”Având în vedere că Procurorul General exercită un mandat constituțional, oferirea Consiliului Superior al Procurorilor a atribuției de a reglementa criteriile substanțiale de evaluare a performanțelor Procurorului General diminuează în mod semnificativ stabilitatea mandatului constituțional de Procuror General. Prin urmare, Curtea a subliniat necesitatea stabilirii clare de Parlament prin lege a criteriilor de evaluare a performanțelor Procurorului General”, a declarat Serghei Țurcan, judecător la Curtea Constituțională.

 

Judecătorii constituționali au precizat în decizia pronunțată că delegarea către CSP a competenței de stabilire a criteriilor de evaluare a performanțelor procurorului general este contravine Constituției, în care se precizează că procurorul general poate fi demis „în condițiile legii, pentru motive obiective”. Curtea Constituțională a reținut că reglementarea prin lege sau chiar prin Constituție a motivelor încetării mandatelor de rang constituțional, în special cele care se referă la condițiile în care aceste persoane pot fi demise, reprezintă o garanție esențială a stabilității mandatelor de rang constituțional, așa cum este mandatul șefului Procuraturii Generale. Decizia Înaltei Curți vine după ce avocatul lui Alexandr Stoianoglo, Iurie Mărgineanu, a ridicat excepția de neconstituționalitate la Curtea de Apel Chișinău, acolo unde a fost contestat raportul de evaluare a performanțelor lui Stoianoglo.

Apărătorul crede că după decizia Curții Constituționale, Curtea de Apel Chișinău va fi obligată să abroge raportul de evaluare cu nota 2 a activității lui Stoianoglo, iar Judecătoria Chișinău va fi obligată să anuleze decretul prezidențial de demitere a fostului procuror general.

,,Ca efect al unei norme declarate neconstituționale, deci toate hotărârile adoptate în baza și în temeiul acestei norme care a avut loc, deci elaborarea regulamentului cu privire la funcționarea comisiei de evaluare, adoptarea hotărârii de evaluare sunt declarate neconstituționale”, a declarat Iurie Mărgineanu pentru One TV.

Mărgineanu susține că decizia Curții Constituționale a fost previzibilă, așa cum nu putea fi ignorate deciziile Comisiei de la Veneția și decizia CEDO în cazul Stoianoglo.

”Cât Comisia de la Veneția, cât și Curtea Europeană au spus că la elaborarea modificărilor în lege, inclusiv cele care au prevăzut evaluarea Procurorului General trebuiau în primul rând în lege, dar nu în regulament criteriile. Al doilea trebuie să prevăzut în lege un regulament, un mechanism de protecție împotriva hotărârilor arbitrare”, mai spune Mărgineanu.

Alexandr Stoianoglo nu a răspuns la telefon pentru a oferi un comentariu, dar avocatul său recunoaște că clientul său urmărește revenirea în funcția de procuror general.

”- Clientul dumneavoastră Alexandru Stoianoglo intenționează să revină în funcția de Procuror General

-Nu l-am întrebat

– Dar faptul că el a contestat decretul prezidențial

– În mod logic orice om care a fost destituit neligitim își dorește să revină în funcție”, a spus avocatul

De notat că anul trecut, după un aviz al Comisiei de la Veneția, dar și după evaluarea lui Stoianoglo, Parlamentul a modificat Legea cu privire la Procuratură prin stabilirea criteriilor de evaluare a activității procurorului general.

Alexandr Stoianoglo a deținut funcția de procuror general al Republicii Moldova din noiembrie 2019 și a fost suspendat din funcție în octombrie 2021, când pe numele său au fost pornite mai multe cauze penale, pe care el le-a calificat ilegale. Doi ani mai târziu, CEDO a constat că suspendarea lui din funcție putea fi în principiu justificată de faptul că procurorul general avea competențe extinse pentru a supraveghea investigațiile penale și că aplicarea unei astfel de măsuri față de procurorul general nu putea, în sine, să determine o problemă din perspectiva Convenției.

Totuși, Curtea a atenționat că garanțiile procedurale se impuneau a fi implementate pentru a asigura că mecanismul de suspendare nu este folosit în mod arbitrar. Curtea de la Strasbourg a obligat țara noastră să-i achite lui Alexandr Stoianoglo 3 600 de euro pentru a compensa prejudiciul moral suportat de acesta în urma acoperirii mediatice extinse a cauzei sale.

Ministerul Justiției a anunțat că a luat act de decizia CEDO și că va achita despăgubirile. Președintele Maia Sandu, care a semnat decretul de demitere a lui Stoianoglo abia în toamna acestui an, consideră că Moldova ar fi pierdut mai mult decât o condamnare la CEDO dacă în funcția de procuror general ar fi fost păstrat un om care se sfătuia cu Platon despre cum să lupte împotriva corupției.

Alexandru Stoianoglo a calificat decizia CEDO drept o recunoaștere a încălcării drepturilor sale, iar avocații săi au anunțat că urmează să ceară Consiliului Superior al Porcurorilor să reexamineze decizia de suspendare din funcție a lui Stoianoglo.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media