Avocații din Moldova continuă protestul și mențin greva până la retragerea modificărilor la Legea avocaturii. Ei reclamă în continuare o lipsă totală de transparență și îi cer președintei Maia Sandu să nu promulge legea deja adoptată. Reprezentanții instituției prezidențiale spun că o decizie va fi luată săptămâna viitoare, conform legislației. Avocații spun că de la începutul grevei au anulat mai multe ședințe de judecată.
”Eu personal am amânat 10 ședințe, dar nu atât de multe din simplu motiv că este vacanță judecătorească. Acum, problema va fi mai stringentă la toamnă, începând cu 1 septembrie. Sper să nu ajungem în septembrie fiind în grevă. Fiindcă dispoziția avocaților este să continuăm greva”, a declarat Victor Panțîru, membru al Uniunii Avocaților.
După 10 zile de grevă, avocații s-au întrunit vineri la Congresului Extraordinar al avocaților pentru a decide dacă vor continua sau nu protestul.
”Procesul de vot va dura până luni seara când vom știi rezultatele Congresului. Și anume se va vota rezoluția sau nu se va vota rezoluția. Se va vota rezoluția și vom continua greva cu excepție sau fără excepție. Această ingerință nu a fost coordonată cu breasla și ea vine să știrbească din independența noastră”, a mai precizat acesta.
Apărătorii speră ca șefa statului nu va promulga această lege.
”Modificările ce țin de profesia de avocat să fie comunicate din start. Comunicate și Uniunii Avocaților și să solicite un punct de vedere, să putem veni cu modificări. Să nu se întâmple că modificările ce țin de profesia de avocat, ieri s-a înregistrat în Parlament, dar a doua zi au fost deja adoptate. Eu cred că până a adopta această decizie, doamna să fie informată de consilierii săi despre probleme pe care le au avocații”, a declarat avocatul Vitalie Postolache.
Consilierul pe comunicare al Președinției, Igor Zharov a precizat pentru ONE TV că șefa statului va lua o decizie privind modificările operate la Legea Avocaturii, luni, atunci când expiră termenul de luare a acestei decizii.
Potrivit datelor oferite de Ministerul Justiție, în perioada 15-25 iulie de când avocații au intrat în greva generală peste 12.500 de ședințe de judecată au fost programate, dintre care doar 4800 au avut loc. Altele, peste 5800 au fost întrerupte sau anulate.
Avocații din țară au întrat în grevă generală în data de 15 iulie.. Asta după ce Parlamentul a modificat Legea avocaturii fără a organiza consultări publice și fără respectarea prevederilor legale. Apărătorii spun că noile amendamente subminează independența și autonomia profesiei de avocat. Potrivit lor, modificările contravin principiilor internaționale care reglementează organizarea și funcționarea unei profesii libere. În prezent, în țară activează aproximativ 5.000 de avocați.
Greva avocaților a durat 10 zile. Potrivit Ministerului Justiției, din această cauză, peste 5800 de ședințe de judecată au fost întrerupte sau anulate.