Averi de zeci de mii. Ce indică în declarațiile de avere deputații ajunși în Parlament pe listele partidului Șor

Mai mulți deputați ajunși în Parlament pe listele partidului Șor, care ulterior a fost scos în afara legii, indică în declarațiile de avere cadouri de ordinul zecilor de mii de euro sau de dolari oferite la ziua de naștere sau la sărbătorile de iarnă. Este cazul Marinei Tauber, a Reghinei Apostolova, dar și a bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, o altă apropiată a oligarhului fugar, Ilan Șor.

Marina Tauber raportează un venit de puțin peste 35.000 de lei în urma activității desfășurate în Legislativ, dar în schimb s-a ales cu sume frumoase de bani la evenimente de familie. Mai exact, în timpul sărbătorilor de iarnă a primit 43.000 de dolari, la 8 martie i-au fost oferiți 13 mii de euro, iar o sumă identică a primit-o la ziua de naștere. Parlamentara neafiliată deține un apartament cu suprafața de 72,8 metri pătrați care valorează aproape jumătate de milion de lei. Ea a mai indicat în declarația de avere că folosește în baza unui contract de locațiune o casă cu suprafața de 180,6 metri pătrați. Totodată, are un ceas Rolex și bijuterii costisitoare, toate oferite în dar.

O altă deputată afiliată lui Șor, Reghina Apostolova, indică pentru 2023 un venit de aproape 38.000 de lei de la Parlament, între care 31.000 i-a primit dreăt salariu, în timp ce sumele donațiilor sunt mult mai mari. 5000 de euro i-a primit în urma vânzării apartamentului părinților, iar alți 7500 de euro i-au fost dăruiți la ziua de naștere. În același timp, a avut o pensie de aproape 104.000 lei. Parlamentara a mai indicat că locuiește într-un apartament cu o suprafață de 93,7 metri pătrați al fiicei sale, la fel și mașina pe care o folosește nu-i aparține, aceasta ar fi a unui ONG.

Iar bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a avut parte de donații generoase anul trecut. În declarația de avere depusă de ea este indicat că a primit anul trecut 220 de mii de lei și șapte mii de euro la evenimente de familie, în timp ce în actul depus înainte de a ajunge în funcția de conducere a regiunii nu figura niciun cadou financiar.

Alexandru Bot, expertul în domeniul Justiției al comunității WatchDog.md admite că această formă de a declara donații de fapt ar ascunde veniturile ilegale:

,,Uneori mi se creează impresia că odată ce devii funcționar public, om de demnitate publică, părinții, rudele încep a te iubi mai mult de îți donează atâta”.

Dar pentru a verifica dacă este doar o ipoteză sau nu, angajații Autorității Naționale de Integritate trebuie să inițieze un control minuțios, punctează expertul.

,,Este în primul rând activitatea sau atribuția de bază a ANI-ului. Odată ce este declarația depusă în termen ANI-ul verifică dacă aceea declarație nu cumva demonstrează sau conține careva elemente care nu pot fi probate. Și atunci se inițiază un control, în perspectiva controlului sunt deja anumite consecințe.  Pentru persoana supusă controlului”, spune Alexandru Bot.

Partidul Șor condus de fugarul Ilan Șor, condamnat la 15 de ani de închisoare în dosarul frauda bancară, a fost declarat neconstituțional anul trecut de magistrații Curții Constituționale, judecătorii dând curs sesizării Guvernului.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA