Austria ar putea fi de acord ca România să intre în Schengen. Ce condiții înaintează autoritățile de la Viena

România și Bulgaria ar putea adera la spațiul Schengen până la finele anului, dacă vor accepta refugiați din Siria și Afganistan și vor spori securitatea la frontiere. Condițiile au fost înaintate de ministrul de Internre al Austriei, Gerhard Karner.

România și Bulgaria urmau să adere la spațiul Schengen încă anul trecut, dacă se ajungea la uninamitate în cadrul Consiliului extraordinar European al Justiției și Afaceri Interne, dar nu au reușit din cauza veto-ului Austriei și Olandei, care nu a fost de acord pe motiv că cele două țări se confruntă cu probleme de migrație ilegală.

Pentru a debloca oportunitatea de aderare la spațiul Schengen, Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a mai cerut modernizarea tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă, triplarea numărului de poliţişti de frontieră, iar Comisiei Europene – să aloce fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor

Premierul României, Marcel Ciolacu, a reacționat cu etuziasm la inițiativa Austriei, declarând că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene.

Cerințele pe care le are Austria, mie nu mi se par unele exagerate, fiindcă cu toții ne dorim întărirea frontierei și cu Bulgaria și cu Ungaria. Primul pas cel mai important s-a făcut. Austria este mai flexibilă. Normal că nu puteau să anunțe triumfalist că, Doamne, din acest moment fără nicio condiție o să intre România pentru primul pas aerian. Urmând anul viitor cred că sub prezidenția Ungariei vom continua cu pasul doi terestru” , a menționat premierul României, Marcel Ciolacu.

Pe de altă parte, președintele Bulgariei, Rumen Radev, este categoric împotriva condițiilor înaintate.

Ceea ce spune ministrul de Interne al Austriei este un pas înainte, dar trebuie să fim foarte atenți. Este extrem de important pentru noi să deschidem granițele terestre. Condițiile pe care ministrul le pune, sunt inacceptabile pentru Bulgaria”, a declarat Radev duminică.

O decizie privind aderarea României și Bulgariei la Schengen este aşteptată la Consiliul extraordinar European al Justiție și Afaceri Interne, care va avea loc la sfârșitul anului 2023.

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul de liberă circulație Schengen, care include, de asemenea, statele din afara UE Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul European susțin că Bulgaria și România sunt deja pregătite să adere la Schengen.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media