„Aurul negru”, produs în Moldova. Usturoiul negru, considerat un superaliment, este acum disponibil și în țara noastră

Usturoiul negru, considerat un superaliment și o sursă bogată de antioxidanți și nutrienți, poate fi găsit acum și în magazinele din Moldova. Acest produs și-a câștigat popularitatea la nivel mondial datorită proprietăților sale antiinflamatorii, detoxifiante și de întărire a sistemului imunitar. Japonezii, țară în care acest produs este extrem de popular, îl numesc „aurul negru”.

Procesul de obținere al usturoiului negru implică fermentarea lentă a cățeilor de usturoi alb la temperaturi controlate și umiditate optimă. Procesul durează aproximativ trei săptămâni și nu implică adăugarea de substanțe chimice sau aditivi. Ideea de a implementa această tehnologie în țara noastră îi aparține fostului ministru al Agriculturii, și fostului ambasador al Republicii Moldova în Japonia, Vasile Bumacov.

Am descoperit acest produs deosebit în Japonia, bine el are origini în Coreea, dar japonezii au preluat tehnologia asta și chiar dacă ea este de 4.000 de ani, foarte veche, dar, oricum nu a fost așa prețuită, era folosită mai mult în medicină, nu prea era folosită ca superfood, cum noi îl numim, dar japonezii l-au pus la scară largă, îl folosesc în alimentație și l-am descoperit, el recent a apărut în Japonia, de vreo 7 ani. Când am auzit de usturoi negru procesat, fermentat, m-am gândit la producătorii noștri de usturoi, fiindcă în Republica Moldova chiar dacă usturoiul este unul din produsele cu cea mai mare valoare adăugată nu se produce, îl importăm”, afirmă Vasile Bumacov, producător.

După ce a analizat mai multe aspecte, Vasile Bumacov a ajuns la concluzia că ar fi o oportunitate să proceseze usturoiul negru în Republica Moldova și să ofere producătorilor locali șansa de a cultiva usturoiul la noi, în țară. Inginerul a continuat să experimenteze până când a ajuns la parametrii considerați optimi pentru el.

„Sunt sigur că usturoiul local are calități mult mai bune ca cel din import și am putea să avem usturoiul negru în magazine pentru sănătatea oamenilor și să facem un beneficiu agricultorilor, dar a durat, am fost nevoit vreo trei ani de zile ca să experimentez în condițiile Republicii Moldova cu usturoi din Republica Moldova neavând ul utilaj corespunzător, am construit cu prietenii unele instalații, așa mai primitive, dar am făcut experimente până când am ajuns la parametrii pe care am considerat cei mai buni pentru noi și după aceasta am impoartant iată aceasta mașină din China, care face o calitate excepțională”, spune Vasile Bumacov.

Fostul ministru își propune să popularizeze usturoiul negru în Moldova, diversificând oferta de produse agricole locale.

„Prima etapă este să ai usturoi de calitate. Pasul următor, acest usturoi se pune în mașina aceasta, care este ermetică, se fixează temperatura. Temperatura poate fi de la 65 până la 90 de grade și umeditate, tot între 70 – 90%. După fermentare l-am ambalat și l-am prezentat în rețea de supermarket-uri, acum o să vedem dacă o să le placă cetățenilor Republicii Moldova acest produs nou, care este considerat superfood”, afirmă Vasile Bumacov.

În bucătărie, usturoiul negru poate fi folosit în diferite moduri. Poate fi adăugat în paste, sosuri, dressinguri în salate sau pur și simplu pe pâine prăjită. Gustul său delicat și dulce se combină bine cu brânzeturile, carne de pui sau pește.

De asemenea, se poate consuma ca supliment alimentar pentru a spori aportul de antioxidanți.

„Multă lume preferă usturoiul, iar mulți au probleme cu pancreascul, mirosul, de aceea acest usturoi a devenit deja atât de faimos în Japonia, fiindcă nu are miros, este dulce, cu pancreasul nu mai ai probleme când consumi acest usturoi, are calități curative extraordinare, el are de 5 ori mai mulți antioxidanți ca usturoiul proaspăt. Reacția chimică care are loc la fermentare îl face mult mai calitativ”, afirmă producătorul.

Prin procesul de fermentare, usturoiul negru devine mai moale si mai dulce, cu un gust care aminteste de prune sau smochine. De asemenea, are un miros mai putin intens decât usturoiul alb, ceea ce il face mai plăcut de consumat. În plus, procesele de fermentare schimbă și compoziția chimica a usturoiului negru si genereaza cantitati mai mari de antioxidanti.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media