Audieri publice pe cazurile de violență asupra femeilor, în contextul omorului fetei de 19 ani din Orhei

La Parlament, vor avea loc audieri publice pe cazurile de violență împotriva femeilor. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Legislativului, Doina Gherman, în contextul cazului tragic soldat cu decesul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din raionul Orhei, însărcinată în șase luni.

„În temeiul articolului 128 din Regulamentul Parlamentului anunț audierile publice privind răspunsul sistemic al statului la cazurile de violență excepțional de grave. În ultimii ani, chiar dacă Republica  Moldova a întreprins pași importanți în ceea ce privește asigurarea și protejarea drepturilor victimelor violenței în familie, dar și a infracțiunilor privind viața sexuală, se atestă că, în cazul comiterii unui omor în privința femeii, inclusiv comise în contextul unui act de violență în familie, act de violență sexuală, ură sau misoginie, cadrul normativ oferă o abordare generală, lipsită de individualizare bazată pe caracteristici distincte”, a menționat Doina Gherman.

În context, parlamentara a precizat că 24 de femei și-au pierdut viața în anul 2022, iar în 2023 au fost înregistrate 21 de cazuri de acest gen.

Pornind de la importanța, dar și sensibilitatea subiectului, vicepreședintele Parlamentului a reconfirmat angajamentul în lupta împotriva violenței asupra femeii și făcut apel către toate părțile interesate în vederea necesității definirii juridice a fenomenului de „femicid”  și măsurilor care urmează a fi întreprinse pentru protecția femeilor și fetelor în Republica Moldova.

Voi repeta de fiecare dată că victima nu are nicio vină. Este de datoria noastră să asigurăm că justiția prevalează în toate cazurile de violență. Ana-Maria a murit doar pentru că este femeie. Fiecare femeie din Republica  Moldova are dreptul să trăiască o viață în siguranță, fie acasă, fie la muncă, fie pe stradă ori în orice alt loc. Ne exprimăm din partea Parlamentului solidaritatea cu familia victimei, dar și cu toate femeile-victime ale violenței în bază de gen și reconfirmăm angajamentul ferm în lupta împotriva violenței de orice formă. Pe această cale îndemnăm toate autoritățile responsabile, instituțiile publice, reprezentanții societății civile și partenerii de dezvoltare să participe la audierile publice”, s-a adresat Doina Gherman.

Evenimentul se va desfășura marți, 30 aprilie, ora 13:00, în incinta Parlamentului Republicii Moldova.

Amintim că cazul tragic al Anei-Maria, tânăra însărcinată din Orhei, omorâtă cu bestialitate a zguduit întreaga țară. Fata a dispărut în data de 12 aprilie, după ce a urcat într-un automobil de ocazie pe o stradă din Orhei și a plecat într-o direcție necunoscută. În data de 15 aprilie 2024, a fost pornită o cauză penală pe faptul răpirii unei persoane.

Ulterior, oamenii legii au reușit să stabilească identitatea șoferului, iar la 16 aprilie acesta a fost reținut. Bărbatul de 45 de ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Acesta nu-și recunoaște vina și nu cooperează cu organul de urmărire penală.
În data de 20 aprilie, polițiști din subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției și membri ai societății civile au intensificat căutările fetei de 19 ani dispărute, în special pe teritoriile din extravilanul s. Chițcanii Vechi, r-l Telenești. În rezultatul măsurilor întreprinse, corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, a fost depistat într-o fâșie forestieră din extravilanul s. Chițcanii Vechi, r-l Telenești, la 21 km distanță de domiciliul persoanei arestate.

CITEȘTE ȘI: SURSE Cauza preliminară a decesului tinerei de 19 ani din Orhei. Detalii terifiante

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media