Audieri în Parlament cu privire la evoluția dosarului „Furtul miliardului”

Reprezentanții  CNA, SIS și BNM sunt audiați în Parlament cu privire la evoluția dosarului „Furtul miliardului”. Înainte de ședința legislativului, deputații au discutat și cu reprezentanții Procuraturii Generale care au solicitat ca audierile să se desfășoare cu ușile închise.

Deaputații au avut numeroase întrebări pentru guvernatorul BNM, Octavian Armașu. Deputatul PAS Doina Gherman l-a întrebat pe Armașu cine sunt beneficiarii fraudei bancare.

În replică, guvernatorul Băncii Naționale a spus că nu știe.

”Frauda bancară a avut lor. Nu pot să vă spun beneficiarii, nu am acces la ancheta procurorilor”, a spus Armașu.

”Care a fost rolul BNM în acea perioadă și care este rolul BNM în recuperarea prejudiciului de 13 miliarde?”, a întrebat Gherman.

”Nu pot să fac declarații nefondate. Ilan Șor a fost condamnat de Curtea de Apel. Eu nu pot să spun cine este beneficiar. BNM face politică monetară și supraveghere bancară. Sunt trei bănci în proces de lichidare, parte a fraudei bancare. Acolo sunt trei lichidatori care actionează independet. Lichidatorii cooperează cu organele de anchetă”, a răspuns Armașu.

”Ma bucur că domnul guvernator și-a amintit un nume”, a menționat deputatul PAS.

Deputatul BCS Vlad Batrîncea a întrebat reprezentanții Ministerului Finanțelor dacă autoritățile intenționează să anuleze legea prin care cetățenii trebuie să returneze din miliardul sustras din sistemul bancar.

”Timp de 25 de ani miliardele furate vor fi plătite. În următorii ani trebuie sa se schite circa un miliard anual. Când Moldova va anula această lege scandaloasă și acest furt să fie compensat din banii recuperati, dar nu din resursele din buget?”, a întrebat Batrâncea.

”Nu cred că pot să vă răspund. Facem achitările conform acordului dintre Ministerul Finanațelor și BNM din 2016. Nu am discutat despre anularea acestei legi”, a spus Ion Gumeni secretar de stat al Ministerului Finanțelor.

 

Investigațiile în această cauză vizează fapte infracționale săvârșite de către mai multe grupuri criminale organizate în perioada anilor 2010-2015.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media