ansa.md

Atenție! Nu cumpărați și nu colectați ciuperci din locuri neautorizate

Sezonul ciupercilor a fost deschis, iar moldovenii sunt tentați să le colecteze personal sau să cumpere din locuri neautorizate. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă oamenilor să evite această practică pentru a preveni riscul de toxiinfecții alimentare.

Pentru a preveni intoxicațiile cu ciuperci, este esențial ca oamenii să cumpere ciuperci doar din locuri autorizate, care au fost verificate din punct de vedere al siguranței alimentare și sunt etichetate corespunzător. Colectarea neautorizată din păduri sau achiziționarea de la persoane neautorizate implică riscuri mari, deoarece ciupercile otrăvitoare pot provoca intoxicații severe.

Este important să se evite consumul de ciuperci crude, chiar și atunci când acestea sunt cunoscute, și să se respecte regimul corect de depozitare și gătire.

Nu există metode sigure de identificare a ciupercilor comestibile doar pe baza aspectului, locului de creștere sau mirosului. Nu există niciun test sau antidot pentru a preveni confuziile între ciupercile comestibile și cele otrăvitoare. Așa-zisele teste, precum fierberea ciupercilor cu oțet sau observarea înnegririi cepei sau usturoiului în timpul gătitului, sunt false și pot duce la consecințe grave, inclusiv deces.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA