Astenia de primăvară, resimțită de mulți moldoveni. Ce recomandări au medicii

În timp ce pentru unii, venirea primăverii aduce bucurie și revigorare, pentru alții această perioadă marchează începutul unei bătălii împotriva unei stări comune, dar deseori subestimate: astenia de primăvară. Oboseala persistentă, lipsa de energie și sentimentul general de apatie sunt doar câteva dintre simptomele care pot afecta oamenii în această perioadă de tranziție către sezonul cald. Această afecțiune este adesea atribuită schimbărilor bruște ale vremii.

 

 

”Trebuie să fim atenți ca sub astenia de primăvară să nu fie ascunsă o adevărată problemă de sănătate. Astenia de primăvară poate fi cauzată și de un deficit de vitamine, de aceea trebuie să fim siguri că am suplimentat ceea ce ține de vitamina D, vitamina A, grupul vitaminelor B, deficitul acestora va fi egal cu astenia. Electroliții sau ionii, un deficit de magneziu, de asemenea, ne va da oboseală și dereglări de concentrație și pentru ca să fim siguri că în spate nu este o problemă de sănătate, ar fi bine să facem niște analize de rutină și în momentul în care suntem siguri de sănătatea noastră, iar starea noastră nu durează mai mult de trei săptămâni, atunci mergem cu măsuri de ordin general”, spune Rodica Lupu, medic.

Deși nu este recunoscută oficial ca o afecțiune medicală, mulți oameni resimt impactul asteniei de primăvară în viața de zi cu zi.

”Aici se acutizează acele simptome care au fost ascunse, voalate frumos, oricum noi ca oameni ne aliniem ritmurilor naturii, trebuie să facem o anumită trecere, cine e conștient de aceasta trecere, atunci el se oprește și observă care sunt resursele lui la momentul dat și face ce simte la nivelul organic fiziologic. Acei care refuză să intre în contact cu ritmurile lor, ritmurile care se presupune, atunci la ei se accentuează și ajung la o stare de oboseală cronică, vorbim despre aceeași ardere ușoară”, spune Elena Grecu, psiholog.

Psihologul are un șir de recomandări pentru a preveni efectele asteniei.

”Să ne aliniem cu resursele de care dispunem. Adormim la 10-11, la 6-7 dimineața ne trezim, respectarea somnului este obligatorie. În aceste perioade se acutizează și cei care suferă de boli cardio-vasculare.Vorbim despre comunicare cu prietenii, cu cei dragi, pentru emoțiile. sunt de fapt, acel combustibil, care pe noi ne alimentează. Cei care se retrag, se izolează, pt că nu am chef, nu am dispoziție, nu fac, ei doar acutizează acestea stări, dar să depunem un pic de efort, să menținem anumite conexiuni, anumite stări. Chiar dacă se înnoptează rapid, 30 de minute măcar de plimbări, dacă nu putem să facem același sport, pentru că în timpul activității fizice cumva influențăm producerea acestor hormoni, aceeași endorfină și serotonină, să ne simțim mai bine”.

Astenia afectează și viața de cuplu, provocând neînțelegeri și tensiuni în relații, spun specialiștii.

”Viața de cuplu este afectată direct, pentru că nu suntem învățați să vorbim despre ceea ce trăim noi acum și nevoile pe care le avem. Ne retragem, ne izolăm automat de celălalt partener și celălalt partener nu înțelege ce se întâmplă. Pentru că noi nu venim cu explicații să-i spunem, uite eu nu prea am resurse, nu prea am energie să fac anumite lucruri, am nevoie de mai multă odihnă, dacă nu se vorbesc aceste detalii, chiar dacă unul vorbește și celălalt nu înțelege, atunci conflictul este binevenit. În cuplu, trebuie să realizăm că fiecare are nevoile personale și să ținem cont de nevoile personale”.

Nutriționista Maria Racu vine cu un avertisment pentru cei care au planificat să dea jos kilogramele acumulate în perioada rece a anului.

”În această perioadă ar trebui să renunțăm la toate tipurile de diete, foarte majore, care ne schimbă, în totalitate, stilul alimentar. Nu este timpul să ținem cure de slăbit și să ne aventurăm în pregătirea corpului de vară cu prea multă ardoare. Este important să păstrăm o dietă echilibrată, chiar dacă dorim să scăpăm de unele kilograme, să facem un deficit caloric mic și să păstrăm echilibrul în alimentație, dar să nu ne dăm în cealaltă extremă, în care să mâncăm multe fast food-uri, dulciuri, în căutarea această a serotoninei, dopaminei care să ne aducă fericire.  Să optăm pentru produsele de sezon, acele verdețuri și legume care apar treptat pe piață”.

Oamenii spun că uneori fac cu greu fașă efectelor asteniei.

”Când vremea de afară e la fel cum a fost zilele trecute. Lipsa dorinței de a face orice, lipsa motivației, vrei să te apuci și nu faci nimic.  Nu mă trezesc ușor, dar mă trezesc membrii de familie. E greu când se schimbă lucrurile, până acum am fost deprinși cu iarna, cu sezonul de iarnă, oamenii nu răspund bine la shimbări rapide”.

”Exerciții, sport. Cel mai bun leac. Tineretul așa percepe. Clima oricum se schimbă.”

”Când e brusc cald, cald și după rece, mă simt oleacă inconfortabil. Îmi place viața, mă bucur de fiecare zi. Am multe flori și ies, mă salut cu dânsele, n-am tristețea asta, n-am probleme”.

”Pentru mine e complicat. Mai ales timpul acesta, posomorât, când plouă, când e soare, chiar e trist. Încerc să fac fața la toate prin odihnă, să am timp pentru toate. E suportabil tot, dacă vrei”.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA