sursa:gov.md

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Refugiaților. Mesajul ministrului Muncii și Protecției Sociale

Astăzi, 20 iunie, Ziua Mondială a Refugiaților. În context, reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație din Republica Moldova, au menționat că este un prilej de a ne aminti de cei care au fost nevoiți să-și părăsească țările din cauza conflictelor, persecuțiilor sau violenței.

„E o zi importantă să ne arătăm solidaritatea cu ei și să facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta”, este îndemnul autorităților.
Instituția menționează că timp de 23 de ani, Republica Moldova oferă protecție refugiaților, punând bazele unui sistem de azil decent. Țara noastră a aderat la convenții internaționale importante, aau fost adoptate legi noi și am creat instituții dedicate sprijinirii refugiaților.
„Nu a fost ușor, dar am reușit să ajutăm peste 20 de mii de oameni din peste 30 de țări, oferindu-le un loc sigur unde să stea și o șansă la un viitor mai bun.
Toate astea n-ar fi fost posibile fără ajutorul UNHCR, partenerul nostru de nădejde. Le mulțumim pentru tot sprijinul! Evident este că mai e mult de făcut, dar astăzi e o zi să ne bucurăm de progresele făcute și să ne luăm un angajament: acela de a continua să construim o lume mai tolerantă și mai incluzivă, unde toți oamenii se simt în siguranță și respectați”, se arată în comunicatul IGM.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a menționat că, în contextul războiului din Ucraina, este foarte important să apreciem sacrificiul enorm pe care-l fac cei din Ucraina pentru a proteja inclusiv democrația și integritatea și libertatea noastră.
„Noi nu vom putea niciodată să le returnăm acest sacrificiu, doar prin munca pe care o facem de a integra cetățenii refugiați din Ucraina în Republica Moldova. Măcar prin acest gest să facem acest lucru”.
Alexei Buzu a apreciat munca tuturor partenerilor Republicii Moldo0va, precum și instituțiilor din prima linie, care din primele zile de când a început războiul au dat dovadă de demnitate și sacrificiu și s-au luptat pentru refigiați.
Pentru o perioadă scurtă Republica Moldova a devenit mai coezivă și acesta,  poate, a fost unicul lucru pozitiv în toată această tragedie și oroare”, a subliniat Buzu.
Conform datelor prezentate de Ministerul Afacerilor Interne, peste 62 mii de cetățeni străini au depus la Inspectoratul General pentru Migrație solicitări pentru a obține protecție temporară. Totodată, circa 40 de mii de cetățeni au primit deja aceste acte, dintre care 15 mii sunt copii. De asemenea, 2 500 de persoane sunt incluși în sistemul de azil al Republicii Moldova, iar 2 400 persoane strămutate din Ucraina au solicitat dobândirea cetățeniei țării noastre.
În prezent, peste 120 mii de refugiați continuă să se afle pe teritoriul țării noastre.

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media