Ascensiunea unor politicieni populiști în alegerile prezidențiale din România a afectat grav nu doar leul românesc ci și piața de capital, susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. În tot acest timp „țara s-a jucat cu focul”, a declarat oficialul. Potrivit lui Isărescu, situația s-a stabilizat abia după victoria lui Nicușor Dan, iar acum lucrurile arată destul de bine. Guvernatorul a mai precizat că Bucureștiul trebuie să dea dovadă de seriozitate și să atragă fonduri europene, singurele care pot impulsiona creșterea economică fără a urca inflația.
Piața de capital din România a fost nu tulburată, ci zguduită, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. Situația s-a înrăutățit după alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului trecut, care au dus în turul doi candidați populiști, Elena Lasconi și Călin Georgescu. A urmat anularea scrutinului, din cauza interferențelor rusești. La alegerile prezidențiale de anul acesta situația nu s-a temperat, ba dimpotrivă. În turul întâi, pe primul loc s-a clasat candidatul izolaționist George Simion, care în campanie a vorbit despre naționalizare.
„Ea (piața de capital n.r.) a fost zguduită, nu tulburată. Aici ne-am jucat cu focul. Noi, ca țară. Adică poți să te joci cu focul. Dacă cineva vorbește de naționalizare, piața de capital ce poate face? Să vină și să spună: Da, am venit să-mi tai capul. Bineînțeles că pleacă”, a spus Mugur Isărescu.
În paralel, cursul leului românesc în raport cu euro s-a prăbușit. După primul tur al prezidențialelor și anunțul demisiei premierului Marcel Ciolacu, leul românesc a înregistrat cea mai mare depreciere înregistrată în istoria monedei naționale a României. Presa de peste Prut a estimat că Banca Națională a României a intervenit cu șase miliarde de euro pentru a stabiliza leul. Mugur Isărescu nu a vrut să confirme sau să infirme această sumă.
„Națională a intervenit și în ziua imediată de după alegeri, cu sume mari, chiar foarte mari. Orice mișcare scoate lichidități din piață. Cursul de sub 5 lei era imposibil de apărat. S-a creat o celulă de criză, a venit Ministerul de Finanțe aici (la Banca Națională a României n.r.), am discutat și s-au găsit soluții”, mai spune guvernatorul BNR.
După victoria lui Nicușor Dan în alegerile prezidențiale, situația s-a stabilizat, a spus guvernatorul BNR. Piețele internaționale rămân însă cu ochii spre București, pentru că urmează negocieri privind formarea unui nou guvern. De menționat că una dintre prioritățile noului Guvern cu atribuții depline va fi gestionarea deficitului bugetar al României care reprezintă 9 la sută din Produsul Intern Brut, o cotă calificată ca fiind extrem de ridicată. Noul guvern va fi propus de președintele Nicușor Dan, după învestire.