Articolul în baza căruia a fost evaluat fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost declarat neconstituțional. Magistrații Înaltei Curți au admis parțial sesizarea avocaților lui Stoianoglo și au declarat drept neconstituțional articolul din vechea Legea cu privire la Procuratură, în redactarea de până la intrarea în vigoare a noii Legi, în 6 octombrie 2022.
”Se declară neconstituțional articolul 31 prim (5) din Legea cu privire la Procuratură, în redactarea de până la intrarea în vigoare a Legii nr. 280 din 6 octombrie 2022 (…). Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul oficial al R. Moldova”, a declarat președintele CC, Nicolae Roșca.
Sesizarea a fost depusă de Iurie Mărgineanu, avocatul lui Alexandr Stoianoglo, care a solicitat controlul constituționalității articolului 31 prim, alineatul 5 din Legea cu privire la Procuratură. Acesta prevedea că ”Procedura de evaluare se efectuează în baza unui regulament aprobat de Consiliul Superior al Procurorilor. Criteriile de evaluare descrise în regulament trebuie să fie specifice, măsurabile, relevante, precum și corelate cu atribuțiile Procurorului General prevăzute de legislație.”
Sesizarea a fost depusă după ce în 23 mai 2022, CSP a admis Raportul Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, care a acordat calificativul ,,nesatisfăcător” activității desfășurate de acesta în perioada exercitării mandatului de procuror general şi a propus şefului statului să-l demită pe Stoianoglo.
Ulterior, avocații lui Stoianoglo au atacat în instanță hotărârea CSP.
Joi, Curtea Costituțioală a menționat în decizia sa că ”având în vedere că Procurorul General exercită un mandat constituțional, oferirea Consiliului Superior al Procurorilor a atribuției de a reglementa criteriile substanțiale de evaluare a performanțelor Procurorului General, evaluare care poate conduce la demiterea sa, diminuează în mod semnificativ stabilitatea mandatului constituțional de Procuror General. Prin urmare, Curtea a subliniat că, în vederea protecției mandatului constituțional, criteriile de evaluare a performanțelor Procurorului General trebuie să fie stabilite de Parlament în lege, de o manieră clară.”
Ulterior, legislația a fost modificată, iar criteriile de evaluare a procurorului generale au fost stipulate în lege.
Decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție a fost semnat de Maia Sandu în data de 26 septembrie 2023.
La începutul lunii noimebrie, fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a contestat în instanță decretul semnat de președintele Maia Sandu prin care a fost eliberat din funcție.