Astăzi are loc prima ședință de judecată în cazul lui Ion Creangă, șeful suspendat al Direcției Juridice a Parlamentului, acuzat de trădare de patrie. Creangă le-a spus jurnaliștilor că-și va demonstra nevinovăția în instanță.
În cadrul ședinței, procurorii au cerut prelungirea arestului preventiv. Judecătorul a admis demersul procurorului.
Alături de Ion Creangă, sunt acuzați un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, suspectați de complicitate. Cei doi funcționari au fost reținuți în iulie 2024, fiind acuzați că ar fi colaborat cu un asistent al atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Chișinău.
Procurorii PCCOCS au constatat faptul că funcționarul parlamentar ar fi avut o serie de întrevederi la Chișinău cu angajatul Ambasadei Rusiei, inclusiv cu durată de peste două ore. Acesta i-ar fi comunicat date obținute inclusiv prin spionaj informație secretă în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității Moldovei.
Potrivit PCCOCS, printre informațiile secrete furnizate ilegal se numără: măsuri de apărare militară a Moldovei, colaborarea în securitate cu alte state, situația din stânga Nistrului, Strategia de Apărare Națională 2024-2034, dezavantajele pentru Rusia ale modificărilor legislative privind aderarea Moldovei la UE, intenția de modificare a articolului din Codul penal despre „Trădarea de patrie”.
Ion Creangă și polițistul de frontieră se află în arest preventiv și vor fi judecați la Judecătoria Chișinău, cu sediul Buiucani. Aceștia riscă până la 20 de ani de închisoare și interdicția de a ocupa anumite funcții pentru o perioadă de până la 15 ani