Aproximativ 9 mii de persoane și-au pierdut ajutorul de șomaj după refuzul ofertelor de lucru

Aproximativ 9 mii de persoane, care nu erau angajate, au pierdut ajutorul de șomaj anul trecut. S-a întâmplat după ce ei nu au acceptat locurile de muncă oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Declarația a fost făcută de Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, în cadrul unei emisiuni la postul public de radio.

 

Potrivit ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, din cauza că unele persoane nu au acceptat locul de muncă, ajutorul de șomaj a fost retras.

„O parte din ei au acceptat propunerile de ocupare, o parte din ei nu au acceptat, respectiv li s-a retras acest ajutor. Noi lucrăm cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru a asigura conexiunea cu alte sisteme pentru a vedea dacă aceste persoane s-au angajat, pentru cât timp, care este salariul. În acest an vom clarifica acest aspect. În cazul în care persoanele s-au angajat, ajutorul social nu este retras deodată pentru a nu ajunge în situația în care persoana să aleagă între ajutor social sau salariul de care beneficiază. Acest efort va continua și în anul 2024”, a declarat Alexei Buzu.

 

Amintim că pe parcursul anului 2023, în câmpul muncii au fost plasate 11.056 de persoane, cu suportul subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.Din totalul de șomeri plasați în câmpul muncii, 3603 sunt femei (40,4%), 5818 persoane care nu au o calificare profesională (65,3%), iar 5637 șomeri (63,2%) sunt din mediul rural. Conform vârstei: 3284 șomeri sunt tineri cu vârsta de 16-35 ani (36,8%), iar 1368 sunt persoane cu vârsta de 55-63 ani (15,4%). Persoane cu dizabilități – 268 (3%),  migranți reveniți de peste hotare – 223 (2,5%) și persoane de etnie romă – 87 (1%)

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media