VIDEO Aproximativ 40 de reprezentanți din 8 țări participă la expoziția Moldagrotech Spring 2024

Aproximativ 40 de reprezentanți din 8 țări le propun fermierilor semințe, îngrășăminte, tehnologii digitale moderne și echipamente de ultimă generație din domeniul agriculturii în cadrul expoziției Moldagrotech Spring 2024. După inaugurarea expoziției, Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Moldova, a discutat cu fermierii prezenți la expoziție.

În cadrul expoziției, fermierilor le este prezentată o varietate de produse – de la tractoare și combine, până la tehnologii inovatoare, cum ar fi drone, sisteme de contabilitate digitală, contabilitate și semințe și îngrășăminte de ultimă generație. Companii din Moldova, Ungaria, Ucraina, România, Austria, Lituania, Italia și Polonia și-au expus produsele la Moldagrotech Spring 2024.

Vasilii Cozari cultivă cereale pe o suprafață de 30o de hecatre. Fermierul spune că nu folosește drone sau tehnologii informaționale pe pâmânturile sale, dar și-a achiziționat tractoare moderne. Bărbatul spune că a venit la expoziție pentru a alege încă un tractor performant.

”Sunt oameni care nu știu unde să găsească, e foarte greu. Dar când vin aici, omul merge și alege ce îi trebuie, care utilaj și pentru ce. Pe noi ne interesează tehnica agricolă și noi am venit pentru a negocia să cumpărăm un tractor”, spune Vasilii Cozari, fermier.

Victor Ciorchină este fermier din Anenii Noi. Acesta cultivă grâu, floarea soarelui și porumb pe o suprafață de aproximativ 800 de hectare. Victor susține că folosește utilaje, dar cele prezentate la expoziție sunt mai moderne și mai eficiente. Agricultorul spune că și-ar dori să cumpere drone sau tractoare mai noi, dar, din păcate, din cauza situației dificile de pe piața culturilor cerealiere, situația financiară nu-i permite să o facă.

”Am venit la expoziție să vedem ce tehnică nouă s-a dus în țară. Bună tehnica se aduce, dar noi nu dispunem de finanțe să le procurăm, ele-s foarte scumpe și suntem mai mult cu privitul. Trebuie să introducem tehnică nouă”.

Nu toți fermierii au găsit produse potrivite la expoziție. Tudor Chilari este un fermier din Drochia. El deține aproximativ 2 mii 200 de hectare de pământ și lucrează în domeniul agriculturii de mai bine de 40 de ani. Fermierul susține că a introdus de mult tehnologia în afacerea sa, dar totuși vine la expoziție, deși acum Moldagrotech este conceput mai mult pentru fermierii mici și mijlocii. În plus, fermierul susține că asistența și subvențiile de la stat sunt destinate la fel fermierilor mici și mijlocii, iar fermierii mari au de suferit.

”Drone avem demult și aceste tehnologii le avem, și tractoare mari avem, dar la moment vedeți că în moda sunt fermierii mici și mijlocii. Acum cei care au  mai mult de 2500 de hectare nu benificiază de suport la fel ca cei mici și mijlocii.”

În timpul unei discuții cu fermierii prezenți la expoziție, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a menționat că majoritatea subiectelor abordate au fost deja discutate anterior, iar problemele sunt deseori legate de proiectele deja implementate de minister pentru sprijinirea agriculturii. Una dintre cele mai stringente probleme potrivit fermierilor este accesul la apă. Ministrul a precizat că de la începutul anului 2023 se pregătește un proiect finanțat de stat pentru rezolvarea acestei probleme.

”S-au vorbit despre lipsa apei, despre situația foarte complicată în ceea ce privește vânzarea, dar iarăși, atât timp când noi nu ne vom asocia, nu ne vom crea cooperative și grupuri de producători, cu fiecare an situația cu vânzarea va fi tot mai rea. Cu sursele de apă noi am inițiat procedura și în premieră ministerul Agriculturii și Guvernul Republicii Moldova dezvoltă și repară 3 sisteme de iregare centralizate din contul statului, ne vorbim de Ștefan Vodă, etolia Alexand Ioan Cuza și Briceni.

Ministrul susține că proiectul ar putea fi gata în 2025.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media