Apropierea Moldovei de UE va deschide mai multe oportunități pentru cercetători

Cercetarea este o prioritate la nivel european, iar apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană va deschide tot mai multe oportunități pentru cercetătorii din țara noastră, a afirmat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul evenimentului dedicat Zilei Științei. Acesta a reunit 33 de instituții științifice și aproape 300 de cercetători, iar vizitatori de diferite vârste au fost antrenați în diverse activități interactive, precum experimente, masterclass-uri și chiar jocuri.

Reprezentanții Universității de Stat de Educație Fizică și Sport au expus în cadrul evenimentului o mică parte dintre tehnologiile folosite în procesul didactic și de antrenament cu studenții. Este și cazul unui aparat ce măsoară nivelul de coordonare și de frecvență al mișcărilor.

,,Trebuie frecvența maximală cu laba mâinii să execute aceste lovituri pe tabla metalică și acest lucru menționează despre starea sistemului nervos, ceea ce este important pentru a diagnostica starea sistemului nervos al sportivului pentru că este o capacitate foarte importantă pentru sportivi și nu numai”.

Un alt aparat testează reacția sportivilor la semnalele de lumină sau de sunet.

,,În cazul dat avem un pupitru care este dirijat de antrenor sau cercetător și alt pupitru care este manipulat de către cel cercetat.  Iată, eu demarez aparatul, el va emite un semnal sonor. În cazul dat reacția la semnalul sonor este de 19 sutimi pe secundă, ceea ce demonstrează o reacție relativ bună”.

La eveniment au fost prezenți Ion Mereuță și Vadim Carauș din cadrul Institutului de Fiziologie și Sanocreatologie, ambii având la activ sute de invenții.

,,Avem foarte multe lucrări de cercetare în ceea ce privește sănătatea neoro-psihică, sănătatea reproductivă, să spunem așa gastro-intestinală, probleme legate cu reproducerea, deci mai multe aspecte diversificate în domeniul sănătății”.

Mai nou, aceștia alături de specialiști din străinătate cercetează consecințele COVID-19 asupra organismului uman.

,,În cazul în care noi dovedim lucrul acesta, atunci noi vom începe o direcție nouă în domeniul păstrării și ameliorării sănătății populației. Este vorba de sechele pe creier după Covid-19, sechele din plămâni, din rinichi”, spune  Ion Mereuță, șeful Institutului de Fiziologie și Sanocreatologie.

,,Cred că în timp de jumătate de an, noi vom reuși să facem lotul-pilot experimental, să facem investigațiile toxicologice acute și cronice”, a declarat Vadim Carauș, colaborat în cadrul Institutului de Fiziologie și Sanocreatologie.

În marja aceluiași eveniment, persoanele care s-au remarcat în domeniul cercetării și inovației au primit diplome din partea Guvernului.

Acest eveniment este un testament a dedicației și aprecierii noastre pentru sector și un angajament să încercăm, să facem mai mult pentru cercetare pe viitor”, a menționat ministrul Educației și Ceretării, Dan Perciu.

Atât participanții, cât și organizatorii susțin că domeniul cercetării și inovației din țara noastră are o lipsă acută de tineri.

”Impactul deosebit care trebuie să-l aibă acest eveniment din prisma rezultatelor obținute și tocmai să ajungă la cei care au nevoie, la acei tineri cercetători care prin viitoarea lor activitate să îmbrățișeze și această profesie de ce nu?! Pentru că până la urmă, cercetarea științifică asigură, de fapt, cadrul conceptual și practiologic care poate să dezvolte societatea per ansamblu”, Liliana Budevici- Puiu, prorector al Universității de Educație Fizică și Sport.

,,Știm bine cu toții că -n unele instituții, vârsta medie cred că este peste 50 de ani. Este consecința poate suplimentării istorice a sectorului, dar trebuie pentru noi toți să fie acesta un obiectiv de bază, să convingem cât mai mulți tineri să-și asume acest rol, mai ales, acum când vor tot mai multe oportunități”, mai spune ministrul Perciun.

O altă problemă este lipsa celor necesare pentru efectuarea experimentelor, afirmă Valerian Balan care deține peste 30 de inovații în pomicultură.

”Avem necesitate de terenuri experimentale, ceea ce la oră actuală lipsesc. Pentru cercetări științifice suntem nevoiți să apelăm la agenții econimici care tot timpul merg în întâmpinare, fiindcă sunt ei absolvenții noștri”

Cea de-a XIII-a ediție a Zilei Științei cu genericul „Integrare europeană prin cercetare și inovare” a fost organizată de Ministerul Educației și Cercetării cu suportul Uniunii Europene.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media