Inspectoratul General al Poliției îndeamnă cetățenii, prin mesaje sms expediate prin rețelele de telefonie mobilă, să raporteze tentativele de cumpărare a voturilor în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. Oamenii legii atenționează că oferirea sau primirea de bani atrage sancțiuni.
„Este o metodă rapidă și accesibilă pentru a informa cetățenii. Nu este nevoie de implicarea angajaților pentru transmiterea mesajelor, polițiștii având posibilitatea în paralel să-și desfășoare activitatea”, a precizat pentru info1.md șefa Secției comunicare și protocol a Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco.
În context, IGP și-a exprimat recunoștința față de reoprezentanții instituțiilor de telefonie pentru suportul acordat.
„Ca de fiecare dată au demonstrat conlucrarea eficientă cu Poliția, în favoarea cetățenilor. Ultima experiență de acest gen a fost transmiterea mesajelor de avertizare cu referire la escrocheria” ruda implicată în accident rutier”, a menționat șefa Secției comunicare și protocol a IGP.
Amintim că în această duminică, 3 noiembrie, cetățenii moldoveni din țară și din disporă sunt așteptați la secțiile de votare pentru alegerea președintelui Republicii Moldova. Comisisa Electorală Centrală a publicat regulile și a avertizat cu privire la sancțiuni.
Potrivit CEC, fotografiarea ori expunerea publică a buletinului de vot completat se sancționează cu amendă de până la 1 500 de lei. Scoaterea neautorizată a buletinului înmânat pentru votare din loculul secției de votare sau transmiterea de către alegător a buletinului de vot unei persoane terțe se sancționează cu amendă de până la 7 500 de lei. Iar oferirea și primirea de bani pentru influențarea votului se sancționează cu amendă de până la 57 500 de lei sau cu închisoare de până la 5 ani.