Apa din râul de la Valea Trandafirilor este „foarte poluată”. Agenția de Mediu prezintă rezultatele investigațiilor

Apa din râul situat în parcul Valea Trandafirilor din Capitală se încadrează în categoria „foarte poluată”.  Asta afirmă specualiștii, după ce au fost efectuate investigații de laborator, după ce apa din aces bazin acvatic a căpătat o culoare neagră, informează  Agenția de Mediu.

„În scopul evaluării rezultatelor încercărilor de laborator a apei a fost utilizată Anexa 1 la HG890 din 12-11-2013 Regulament privind cerințele de calitate a mediului pentru apele de suprafață. Astfel, probele de apă prelevată se încadrează în limitele claselor a III-IV de calitate, adică „poluată moderată” și „poluată”; conform parametrilor: azot de amoniu și consumul chimic de oxigen. Totodată în proba de apă prelevată din râuleț, materiile în suspensie depășesc limita pentru clasa a V de calitate ce înseamnă „foarte poluată”, comunică Agenția de Mediu.
Precum explică specialiștii, la clasa a V-a de poluare (foarte poluată) se referă apele de suprafață care prezintă dovezi de devieri majore ale valorilor fizico-chimice şi biologice de la fondul natural al calității apei, din cauza activităților umane. Componentele biologice, îndeosebi piscicole, sânt deteriorate și apa nu poate fi utilizată în scopuri potabile.
Totodată, în rezultatul investigațiilor, pentru probele de sol s-a constatat majorarea neesențială a concentrațiilor ionilor de amoniu în comparare cu proba de fond.
Reamintim că, la data de 5 aprilie, Agenția de Mediu a prelevat probe de apă din râul situat în parcul Valea Trandafirilor, după ce cetățenii au bătut alarma în legătură cu apa care, fiind odinioară semitransparentă, a devenit neagră.

Agenția de Mediu atenționează asupra faptului că apa poluată a devenit o problemă reală pentru mediul înconjurător pentru că aceasta afectează buna funcționare a ecosistemului.

„Unul dintre principalii poluanți ai apei sunt apele reziduale, deoarece este principala sursă de agenți patogeni și substanțe organice aflate în putrefacție. Deoarece substanțele organice sunt descompuse în mod natural în canalizare de către bacterii și alte microorganisme, conținutul de oxigen existent în apă este epuizat. Acest lucru pune în pericol calitatea apei a lacurilor și a cursurilor de apă, unde sunt necesare niveluri ridicate de oxigen pentru ca peștii și alte vietăți acvatice să supraviețuiască”, explică inspectorii de mediu.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media