hotnews.ro

Anul 2024 – Cel mai cald an din istoria observațiilor meteorologice

Anul 2024 a înregistrat cel mai ridicat nivel de temperatură medie globală din istoria observațiilor meteorologice, atingând 15,1°C. Aceasta reprezintă o creștere de 1,6°C față de perioada de referință 1850-1900, conform datelor furnizate de Copernicus Climate Change Service.

Potrivit specialiștilor, această creștere marchează o depășire semnificativă a pragului de 1,5°C stabilit prin Acordul de la Paris din 2015, fiind primul an în care acest obiectiv a fost depășit. Comparativ cu 2023, anul 2024 a fost cu 0,12°C mai cald, iar fiecare lună din 2024, începând din iunie, a fost mai caldă decât oricare lună a anului anterior (1940-2022), cu iulie și august fiind cele mai calde luni înregistrate vreodată, scrie Hotnews.ro

În ciuda faptului că această diferență de 1,6°C poate părea mică la prima vedere, ea reprezintă o abatere semnificativă și are implicații grave pentru sistemul climatic global. Temperatura medie globală continuă să crească și orice variație în plus aduce lumea mai aproape de pragul de 2°C, stabilit ca limită superioară prin Acordul de la Paris. Depășirea acestui prag ar putea duce la schimbări climatice severe și la riscuri tot mai mari pentru ecosisteme și populații.

Potrivit sursei citate, pe termen lung, analizele sugerează că, dacă tendința de încălzire globală continuă, ar putea fi atins pragul de 1,5°C în jurul anului 2032 și pragul de 2°C până în 2057. Aceste perspective subliniază necesitatea unor acțiuni urgente pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a încetini încălzirea globală și a evita cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA