ANSP anunță despre un caz de rujeolă confirmat la Orhei. Alte trei cazuri, inclusiv la Fălești, sunt suspecte

Cazul de rujeolă din nordul țării, care, potrivit presei, a fost depistat la un copil de 3 ani din raionul Fălești, nu a fost deocamdată confirmat. Probele au fost prelevate și urmează a fi transmise laboratorului de referință din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, pentru investigații. Declarația a fost făcută, în exclusivitate pentru jurnalistul ONE TV, Zinaida Batîru, de către Veaceslav Guțu, director adjunct al ANSP.

Cazul de Fălești a fost confirmat într-un laborator local, din Bălți, din cadrul spitalului. Orice caz suspect trebuie să fie testat într-un laborator de referință, acreditat. Pentru confirmarea lui precisă se recomandă a fi testat într-un laborator pe care îl avem în cadrul ANSP. La amomemt acest caz nu este nici confirmat, nici infirmat. Este în proces de investigare”, comunică Veaceslav Guțu.

Pe de altă parte, directorul adjunct al ANSP, informează că UN CAZ CONFIRMAT este înregistrat la Orhei și alte două cazuri suspecte în raioanele Orhei și Ceadîr-Lunga.

Avem un caz confirmat în Orhei, la o fetiță de 8 ani, confirmat în laborator pe date de 19 ianuarie. Ieri am fost notificați. Și avem încă 2 cazuri suspecte: La Orhei, la un copil de 9 luni, dar nu are legătură cu primul caz, pacientul fiind din altă localitate. Și un caz la Ceadîr-Lunga, la un copil de 9 ani”, afirmă șeful adjunct al ANSP.

În privința cazului de rujeolă, confirmat la Orhei, Veaceslav Guțu a menționat că nu a fost stabilită etiologia bolii. Specialistul a mai spus că copilul suferă de mai multe afecțiuni.

Copilul are infecție respiratorie, amigdalită cronică. Conform anchetei epidemiologice, nu se cunoaște dacă a contactat cu persoane bolnave de rujeolă, deoarece anterior în Orhei nu a fost înregistrat niciun caz. Nici nu a călătorit în ultima perioadă peste hotare. Copilul este vaccinat, dar fiind cu amigdalită cronică sau cu polipi cronici, nu este exclus  că sistemul imun nu a reușit să dezvolte un titru protector. Copilul a fost spitalizat, boala s-a manifestat foarte ușor, practic fără complicații, doar au apărut erupții ușoare. Copilul deja a fost externat”, a explicat Veaceslav Guțu.

Probele prelevate de la pacienții de la Orhei și  Ceadîr-Lunga, de asemenea urmează să fie aduse la ANSP pentru a fi investigate.

Veaceslav Guțu, despre diagnosticarea rujeolei

Potrivit directorului adjunct al ANSP, probele la rujeolă se colectează după a patra zi de boală.

Din momentul apariției simptomelor, peste patru zile trebuie colectate probele și transmise în laborator. Conform Protocolului, toate probele trebuie să fie transmise la ANSP. Odată ce au dispărut simptomele, peste 3-4 zile, copilul nu mai este infecțios. Dacă nu are complicații, atunci se recomandă externarea”, explică specialistul.

Important!

Potrivit lui Veaceslav Guțu, caracteristice rujeolei sunt petele roșii care apar pe suprafața pielii, însoțite de febră.

Erupțiile cutanate apar, în primul rînd, pe față, după care pe trunchi, apoi pe picioare. Și febra, desigur. Aceste simptome sunt principalele sugestii ca cazul să fie suspectat la rujeolă, iar pacientul să fie spitalizat și supus testării. În orice caz suspect, pacientul trebuie izolat. Din momentul apariției simptomelor, copilul este infecțios”, afirmă directorul adjunct al ANSP.

În context, ANSP reiterează că vaccinurile din Calendarul național de imunizări sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie. Specialiștii afirmă că, în prezent, stocul de vaccin este într-o cantitate suficientă, dozele fiind destinate copiilor eligibili pentru vaccinare, sau celor care anterior nu au fost vaccinați, din diferite motive.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA