ANSA anunță rezultatele investigațiilor de laborator, în cazul îmbolnăvirii în masă la liceul ”Aristotel”

În produsele alimentare nu au fost identificate microorganisme patogene care ar putea provoca toxiinfecții alimentare. Acestea sunt rezultatele investigațiilor de laborator ale produselor alimentare,  în cazul îmbolnăvirilor în masă la liceul Teoretic Republican ”Aristotel” din Capitală, informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Totodată, specialiștii comunică că, în urma unor proceduri de dezinfecție și igienă și obținerea unor rezultate conforme la calitatea dezinfecției, cantina din incinta instituției își va putea relua activitatea.

Amintim că în urma suspiciunii la toxiinfecție alimentară, de la liceului ”Aristotel”, unde  65 de elevi și un angajat al instituției de învățământ au prezentat semne clinice de boală, majoritatea fiind spitalizați sau sub tratament ambulator, inspectorii ANSA au inițiat un control inopinat la operatorul din domeniul alimentar, responsabil de alimentația copiilor în incinta cantinei liceului.

Inspectorii au prelevat probele diurne și probe de apă potabilă existente la unitate, în vederea determinării indicilor microbiologici, potențiali declanșatori ai toxiinfecției alimentare.

În context, operatorilor din domeniul alimentar li se solicită insistent să respecte următoarele recomandări:

  • să achiziționeze materia primă doar de la furnizorii de încredere, care dețin certificate de calitate sau certificatul sanitar-veterinar;
  • să respecte condițiile de igienă în blocurile alimentare;
  • să respecte regimul termic de păstrare a materiei prime, în funcție de gradul de perisabilitate a acestora;
  • să respecte vecinătatea depozitării produselor, pentru a exclude contaminarea încrucișată;
  • să respecte regimul termic de preparare a bucatelor;
  • să evite utilizarea materiei prime cu termen de valabilitate expirat;
  • să angajeze doar persoanele care au fost supuse unui examen medical și posedă cunoștințe suficiente în domeniul sănătății publice, al igienei produselor alimentare.
  • să nu admită în blocul alimentar accesul  persoanelor afectate de maladii infecțioase sau cele suspectate că ar suferi de astfel de maladii.

Amintim că inițial s-a comunicat că elevii de la liceul „Aristotel” din Chișinău au ajuns la spital cu suspiciune la toxiinfecție alimentară. Ulterior, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a anunțat că rezultatele de laborator au exclus suspiciunea de toxiinfecție alimentară și că pacienții ar fi infectați cu norovirus.

CITEȘTE ȘI: A fost exclusă suspiciunea de toxiinfecție alimentară. Noi detalii în cazul elevilor de la liceul din Capitală

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA