Trei producători mici din domeniul alimentar au primit certificatul de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor. Aceștia pot acum comercializa legal, în condiții simplificate, produsele alimentare finite.
„Producătorii mici au un rol esențial, atît în economia națională, cît și în asigurarea unei alimentații sănătoase pentru întreaga populație. Noile prevederi le oferă flexibilitate și acces sporit pe piață, reducând semnificativ costurile suplimentare și procedurile birocratice”, a precizat ANSA.
Amintim că, în ianuarie, Guvernul a aprobat noi cerinţe ce permite micilor producători să inițieze o activitate în baza unor condiții mai facile, cu cheltuieli minime pentru proiectarea și dotarea spațiilor de producere.
Principalele aspecte constau în simplificarea procesului de înregistrare a activității pentru micii producători de produse alimentare de origine animală. Aceștia sunt supuși înregistrării în domeniul siguranței alimentelor, fără obligativitatea de a contracta serviciile unui medic veterinar. La fel, este vorba de reducerea frecvenței prelevării probelor pentru analiza microbiologică a produselor alimentare de origine animală.
Totodată, proiectul stabilește cerințele față de abatoarele cu capacitate mică și cerințele pentru comercializarea laptelui crud prin intermediul automatelor.
Cerințe simplificate au și pensiunile turistice și agroturistice, cu servicii de pregătire şi servire a mesei, precum:
- Prepararea și servirea de produse culinare și vin, obținute din materia primă din gospodăria proprie;
- Dreptul să achiziționeze produsele alimentare de la producătorii casnici, adică de la persoanele fizice și anume:
– carnea provenită de la păsări și lagomorfele sacrificate tradițional;
– produse de origine vegetală (legume și fructe, inclusiv produse obținute din acestea);
– laptele, produsele lactate și ouăle de găină (pentru consum uman).