Angajații Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile amenință cu grevă. Ce spune Ministerul Sănătății

Angajații Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile din orașul Codru care urmează să fuzioneze cu Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” amenință cu grevă, dacă autoritățile nu renunță la această decizie. Aceștia au trimis în acest sens o scrisoare colectivă pe adresa mai multori structuri.

În replică, responsabilii Ministerului Sănătății au menționat că fuzionarea va avea loc pe motiv că nu suntem o țară bogată pentru a suporta cheltuieli nejustificate.

Jurnaliștii ONE TV au sunat la reprezentanții Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile, dar aceștia au declarat că refuză să ofere explicații, fâcând trimitire la scrisoarea expediată.

Ambele instituții medico-sanitare sunt specializate în tratarea bolilor cu profil infecțios și dermatovenerologic, iar prin fuzionarea lor, se pune în pericol calitatea și eficiența serviciilor medicale oferite. Comasarea ar duce la resurse limitate, afectând negativ tratamentul și îngrijirea pacienților”, se menționează în scrisoare.

Întregul colectiv subliniază că fuzionarea vine la pachet cu specializare și expertiză redusă, perturbarea continuității îngrijirii, a identității instituționale, dar și inaccesibilitate pentru pacienții care vor fi nevoiți să parcurgă distanțe mai mari pentru consultație și tratament profesionist.

Înțelegem că există posibilitatea de a restructura sistemul de sănătate, dar credem în necesitatea de a găsi soluții care să îmbunătățească calitatea îngrijirii și să răspundă nevoilor specifice ale pacienților cu boli infecțioase și dermatologice. Trebuie să fie analizate în detaliu consecințele fuzionării spitalelor și să căutați alternative mai bune și mai eficiente, în caz contrar ne asumăm dreptul de a manifesta alte forme de protest, inclusiv greva japoneză, pichetarea Ministerului Sănătății și greva generală”, susțin angajații în scrisoarea expediată.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au reiterat că instituțiile medicale nu se vor închide, acestea vor avea doar un management comun.

,,Nu se închide niciun spital, se comasează sub un management comun deoarece au același specific. Maladii contagioase, ambele sunt terțiare și activează cu o capacitate joasă din punct de vedere economico-financiar. Nu suntem o țară bogată să ne permitem asemenea lux, să activeze un spital ca Dermatologie și Maladii Comunicabile cu un volum de 40 la sută, pentru aceasta plătesc cetățenii”, a explicat CORINA GĂMURARI, CONSULTANT MINISTERUL SĂNĂTĂȚII.

Săptămâna trecută, angajații Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă” și-au exprimat nemulțumirea, acuzând faptul că prin fuzionare se urmărește obținerea „ilegală și abuzivă” a terenului pe care se află instituția medicală.

Ideea propusă cu privire la eficientizarea activității sectorului spitalicesc, ar putea masca subtilitățile interesului personal meschin și de grup pentru obținerea abuzivă și pretins a fi legală a terenului pe care este amplasată instituția Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă”, ce aparține poporului (urmașilor lui Toma Ciorbă). Procesul de fuzionare a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă” este o primă etapă de lichidare prin procedura de relocare în viitor a acestei instituții medicale, cu toate urmările respective de pierdere a unui colectiv competent și bine format. Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile nu corespunde cerințelor de îngrijire și management al pacienților cu patologie infecțioasă, crescând riscul de securitate pentru angajați și pacienți”, au menționat aceștia, după ce responsabilii Ministerului Sănătății au oferit cu câteva zile mai devreme detalii despre proces.

„Prin proiectul dat are loc, doar reorganizarea acestor spitale și anume comasarea. Vor avea un management comun. Va însemna efitencizarea, fortificarea și un răspuns mai bun a problemelor care sunt în domeniu cu aceleași resurse disponibile care sunt. Nu vor fi afectați pacienți, nici medicii. Nu vor fi doi directori, nu vor fi doi contabili, adică vor avea de suferit doar personalul administrativ”, a menționat LILIANA GANTEA,SECRETAR DE STAT AL MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII.

Proiectul de hotărâre care prevede fuzionarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău cu Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile din orașul Codru a fost propus de Ministerul Sănătății pentru a reduce cheltuielile. Procesul urmează să aibă loc până la 1 ianuarie 2024.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA