Federația Sindicală a Feroviarilor a anunțat că va organiza manifestații și greve începând din luna februarie 2025, în fața Parlamentului, Guvernului, Președinției și în toate cele 8 noduri feroviare din țară. Aceștia vor cere o soluționare rapidă a restanțelor salariale, care au ajuns în 2024 la peste 190 de milioane de lei.
Ion Zaporojan, președintele FSF, a declarat că feroviarii sunt într-o situație de disperare, având în vedere că multiplele cereri și întâlniri cu autoritățile nu au dus la nicio rezolvare. Zaporojan a subliniat că restanțele pentru perioada iulie – decembrie 2024 depășesc 190 de milioane de lei și că întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” se confruntă cu o serie de dificultăți, inclusiv conturi bancare blocate, lipsa motorinei și a altor resurse esențiale.
De asemenea, Zaporojan a menționat că muncitorii nu mai au cu ce să își susțină familiile.
”Muncitorii nu mai au ce mânca, nu au cu ce achita facturile, îmbrăca și încălța copiii. Nu mai au cu ce să trimită copii la școală, la studii. Dacă pînă la finele lunii ianuarie nu vor fi identificate soluții concrete pentru plata restanțelor la salarii, începând cu luna viitoare vom organiza acțiuni de protest în toată țara. Nu ne vom opri până nu vom fi auziți de autoritățile acestui stat”, a specificat Ion Zaporjan.
Problemele CFM au început în august 2022, când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut semnificativ, după redeschiderea portului Odesa, ceea ce a dus la o scădere considerabilă a veniturilor întreprinderii și întârzierea plății salariilor.
În 2020, CFM a ajuns în pragul falimentului, iar angajații au protestat în mai multe raioane din țară. Conform datelor din 2023, întreprinderea de stat avea 5713 angajați, o scădere semnificativă față de 2014, când numărul angajaților depășea 10 mii.