Angajamente ferme și priorități ambițioase. Primele declarații ale noilor miniștri

După ce au depus jurământul de învestire, cei trei miniștri desemnați au făcut declarații privind obiectivele pe care și le propun în calitate de noi șefi ai Ministerelor.

Vladimir Bolea, despre prioritățile mandatului: Pregătirea pentru iarnă și modernizarea căilor ferate

Noul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a subliniat că una dintre prioritățile imediate este verificarea pregătirii pentru sezonul rece.

Chiar astăzi vom avea o ședință online cu toate cele 12 subdiviziuni care sunt responsabile la nivel național de pregătirea de iarnă, să raporteze în ce mod au fost pregătire tehnica, utilajele pentru a evita problemele care au fost anul trecut și tragediile de care am  avut parte”, a declarat ministrul.

Bolea a evidențiat și importanța modernizării căilor ferate, subliniind rolul acestora pentru agricultură.

Beneficiarul nr 1 a acestui tip de transport – agricultura. Evident e că noi nu putem să nu înțelegem pentru cine noi dezvoltăm drumurile, căile ferate și sistemul de transport naval fluvial. Fiind deputat, am venit cu un proiect de lege care vorbea despre dezvoltarea așa-numitelor cheiuri temporare. Urmează acum pe dimensiunea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să ne ocupăm și de implementarea lui”, a afirmat oficialul.

Totodată, ministrul a făcut apel la societatea civilă și experții din domeniu să contribuie la elaborarea unor soluții viabile pentru acest sector.

Întrebat dacă se așteaptă să fie mai eficient la MIDR decât la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a declarat: „Întotdeauna ești și criticat, și lăudat când muncești. Orice atitudine contează. Mai rău este când există indiferență”.

În ceea ce privește eventualele schimbări în echipa ministerială, ministrul a precizat că este prematur să ia decizii sau să facă declarații în acest sens.

Ludmila Catlabuga, noua ministră a Agriculturii și Industriei Alimentare „Voi fi ministră pentru toți agricultorii”

Ludmila Catlabuga, noua șefă a Ministerului Agriculturii, a declarat că prioritățile instituției vor continua în conformitate cu direcțiile stabilite de președintele țării Maia Sandu și prim-ministrul Dorina Recean.

Prioritățile și obiectivele trasate de președintă și de prim-ministru îmi sunt aproape și cu siguranță le vom continua. Și politicile care sunt pornite astăzi la Ministerul Agriculturii le vom urma. Vin din domeniu, sunt agricultoare, cunosc multe provocări din domeniu și urmează să muncim ca să putem face o agricultură competitivă”, a declarat ministra.

Deși are o experiență vastă în zootehnie, Ludmila Catlabuga a subliniat că se va dedica sprijinirii tuturor agricultorilor, indiferent de sector.

Va trebui sa iau cunoștință de toate problemele existente în domeniu, inclusiv pentru a face față datoriilor față de agricultori. Vin din domeniul zootehnic, dar pot să vă asigur că voi fi ministru al tuturor agricultorilor. Domeniile conexe din agricultură nu-mi sunt străine. Dar voi solicita suportul asociațiilor de profil cu care sper să avem discuții constructive”, a adăugat aceasta.

Întrebată despre fermierii care cultivă cereale, afectați de dificultăți economice și nemulțumiți de situația actuală, ministra a asigurat că va continua dialogul cu aceștia.

Agricultura circulară începe de la zootehnie și îmbină toate domeniile – de la sol și cereale până la multe alte scheme. Este un obiectiv clar să construim o agricultură competitivă,” a explicat Catlabuga.

Daniela Misail-Nichitin, noua Ministră a Afacerilor Interne: „Prioritatea zero este să accelerăm negocierile și procesul de aderare a Republicii Moldova la UE pe domeniul Afacerilor Interne”

Daniela Misail-Nichitin, noua șefă a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a declarat că își va concentra efirturile pe două direcții majore: consolidarea profesionalismului angajaților din sistem și accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană pe domeniul Afacerilor Interne.

Prioritatea mea nr.1 vor fi oamenii din această instituție. Voi continua să consolidez profesionalismul  și verticalitatea tuturor angajaților sistemului Afacerilor Interne”, a subliniat ministra.

Totodată, Daniela Misail-Nichitin a recunoscut că salarizarea modestă a angajaților reprezintă o problemă semnificativă:

Mă voi concentra pe a obține resurse financiare, astfel încât remunerarea muncii angajaților din sistemul MAI să fie una pe măsura efortului și muncii pe care o depun, împreună cu alte pachete sociale și motivaționale. Asta va permite să menținem un  număr mai mare de profesioniști în sistem și,  totodată, să atragem tinerii specialiști. (…) Mă voi concentra pe echipa pe care o avem acum și vom consolida reziliența acestora. Îmi voi depune toată străduința și voi valorifica toate abilitățile pe care le am personal, dar și echipa cu care lucrez”, a declarat ministra.

În privința obiectivelor strategice, Daniela Misail-Nichitin a declarat că accelerarea negocierilor pentru aderarea la UE pe Capitolul 24 reprezintă o prioritate absolută.

Unul dintre obiectivele propuse la început de mandat este accelerarea negocierilor pe tot ceea ce înseamnă Capitolul 24 și la fel acțiunile care revin în competența MAI pe alte capitole în care suntem în proces de negociere. Este un volum  mare de lucru și în momentul în care îmi propun să accelerăm acest proces, el merge împreună cu consolidarea profesionalismului, cu dotări mai bune pentru subdiviziunile MAI, dar și pentru cunoștințe mult mai profunde”, a explicat aceasta.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA