Andrei Pavaloi sfidează ordinul emis de Ministerul Educației prin care a fost demis din funcția de șef al Direcției Educație Chișinău. Acesta spune că nu se va conforma decizie, iar acțiunea Ministerului o califică drept ilegală. În replică, ministrul de resort, Dan Perciun, spune că Pavaloi a fost numit în funcție contrar prevederilor legale, ceea ce a dus la încetarea raporturilor de muncă cu el.
Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că a emis ordin de eliberare a mai multor șefi ai direcțiilor de învățământ din raioane și municipii, angajați contrar cadrului legal actual. Printre cei demiși a fost și Andrei Pavaloi, șef al direcției Educație din Chișinău.
Primăria Chișinău a făcut public acest ordin. Municipalitatea anunță că documentul a fost transmis direct pe e-mailul Șefului Direcției Educație, Andrei Pavaloi, ”prin care i se cere să se auto-demită”. Primăria afirmă că nu a primit nicio notificare în acest sens și consideră acest ordin ca fiind ilegal.
”Mai exact, angajatorul în acest caz este direct Primăria Municipiului Chișinău, iar dreptul de concediere îi aparține doar primarului general. Primăria nu pune și nu demite din funcții miniștri. Reiterăm că este un „ordin” ilegal și va fi tratat ca atare. Orice acțiune ulterioară fără înștiințarea fondatatorului, va fi sancționată conform legii”, se arată în mesajul Primăriei.
Și Andrei Pavaloi a comentat situația.
„Din data de 26 ianuarie urmează să fiu suspendat. Nu știu în baza la ce și cum. În mesajul atașat, doamna mă învață ce trebuie să fac, să mă demit personal?! Eu așa și nu am înțeles. Deci, mi s-a spus în felul următor: „La prezentul mesaj găsiți anexat ordinul Ministerul Educației cu referire la constatarea încheierii raportului de serviciu cu Dvs: Punctul 2. Vă rog frumos să tipăriți acest Ordin, apoi să scrieți pe el – Am luat cunoștință, data de 24 ianuarie și numele/prenumele Dvs. Punctul 3. Ulterior, acest ordin să-l scanați și să-l expediați la acest mesaj. Vă rog confirmați recepționarea mesajului.” Pe mine m-a amuzat mesajul doamnei, care mă învață să mă auto demit sau …?” ”, a comentat Pavaloi la N4.
În replică, ministrul Educației Dan Perciun a declarat că Andrei Pavaloi a fost numit în funcția de șef DGETS contrar prevederilor Codului Educației, adică în lipsa unui concurs și pentru o perioadă nedeterminată de timp, printr-o dispoziție a primarului.
”La 14 august 2023, primarul general al mun. Chișinău a emis Dispoziția nr.848 Cu privire la modificarea raporturilor de serviciu prin promovare a dlui Andrei Pavaloi, acesta din urmă fiind numit în funcția de șef direcție. Din dispoziția emisă de primar rezultă că șeful Andrei Pavaloi a fost numit în funcție prin promovare (fără a fi specificată perioada pentru care se promovează în funcția de șef OLSDÎ).
Condițiile de constatare a încetării de drept a raporturilor de serviciu cu dl Andrei Pavaloi, șef al Direcției Generale Educației, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău sunt reglementate de Legea nr.257/2023: „Raporturile de serviciu ale conducătorilor organelor locale de specialitate în domeniul învățământului de la a căror numire în funcție au trecut mai mult de 4 ani, ale celor care nu au fost numiți prin concurs, precum și ale conducătorilor care au fost numiți pe perioadă nedeterminată încetează de drept la data expirării termenului de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, a explicat Perciun.
Perciun mai spune că, potrivit aceleiași legi, constatarea încetării de drept a raporturilor de serviciu se face prin act administrativ al autorităților cu competențe legale de numire în funcție. Însă, ”în cazul neemiterii acestui act în termenul de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, constatarea încetării de drept a raporturilor de serviciu se face prin act administrativ emis de Ministrul Educației și Cercetării, care se aduce la cunoștința persoanelor respective în termen de cel mult 5 zile lucrătoare”, mai spune ministrul.