Anca Dragu: Observăm mai mult interes pentru investiții în Moldova

Companiile din România se uită acum cu mai mult interes să treacă Prutul şi să-şi extindă operaţiunile în Republica Moldova. Declarația îi aparține guvernatoarei BNM, Anca Dragu, informează Agerpres.

Anca Dragu a vorbit despre oportunitățile de dezvoltare a pieței de capital prin intermediul unor listări duale și al extinderii colaborării între Depozitarul Central Unic (DCU) și Bursa de Valori București.

,,Deja apare mai mult interes pentru investiții în Republica Moldova. În special, apare mai mult interes pentru companiile din România, care vor să-și extindă activitatea peste Prut. Creșterea ratingului de țară este esențială pentru ca investitorii să ia în considerare oportunitățile oferite de economia moldoveană”, a declarat Anca Dragu.

Conform lui Dragu, Republica Moldova beneficiază de un context macroeconomic favorabil, iar contribuția Băncii Naționale a Moldovei la stabilirea acestei dinamici pozitive se confirmă prin atingerea obiectivului primordial, cel de menținere a stabilității prețurilor.

,,Avem o rată anuală a inflației în scădere. În luna aprilie 2024, rata anuală a inflaţiei a atins valoarea de 3,51 la sută. Această performanță a făcut posibilă ajustarea ratei dobânzii de politică monetară la 3,60%, ceea ce contribuie semnificativ la creșterea apetitului investițional în Republica Moldova, creând cadrul necesar impulsionării creșterii economice”, a adăugat guvernatoarea BNM.

La eveniment a fost abordată și prezența Republicii Moldova pe piața eurobondurilor, Anca Dragu menționând că acesta este un proiect despre care se vorbește de mult timp.

,,Ne uităm acum la elementele de cost și încercăm să găsim soluții. Cu siguranță veți auzi de Republica Moldova pe piața eurobondurilor într-un viitor nu foarte îndepărtat”, a spus Anca Dragu.

Conferința „Piaţa financiar-bancară”, organizată la București de ziarul BURSA a discutat strategii şi investiţii în domeniul financiar-bancar, evoluția băncilor în contextul actual macroeconomic, fondurile UE ca pilon pentru dezvoltarea co-finanţării economiei, soluţii de finanţare oferite de piaţa de capital și rolul statului pentru sporirea importanței pieței de capital. Forumul a întrunit reprezentanți ai sectorului financiar-bancar, autorități de reglementare a pieței financiare din România și Republica Moldova, factori de decizie guvernamentali.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media