Analiză Watchdog: Oligarhii fugari schimbă strategia de dezinformare online

Federația Rusă, prin intermediul oligarhilor fugari, și-a schimbat strategia de sponsorizare a dezinformării prin platformele Facebook și YouTube. Asta se arată într-o analiz făcută de Wachdog, în perioada 31 ianuarie – 28 februarie.

Fugarul Ilan Șor a renunțat la sponsorizarea reclamelor prin pagini anonime și cele direct asociate cu numele său. Noua sa tactică prevede promovarea imaginii politicienilor Victoria Furtună, Vasile Tarlev și Irina Vlah, susținuți de oligarh la alegerile prezidențiale. Totodată, Șor continuă să promoveze activ, prin Facebook, postul TV „MD24”, lansat la Moscova în contextul scrutinului prezidențial, cu scopul de a manipula opinia publică, susțin experții.

Veaceslav Platon continuă să publice postări manipulatorii prin pagina sa personală și prin intermediul fostei jurnaliste Natalia Morari, cu care are un copil.

Atât Ilan Șor, cât și Veaceslav Platon au redus considerabil bugetele alocate promovării postărilor cu scop de manipulare a opiniei publice, se mai arată în analiză. De asemenea, au scurtat perioada de difuzare a reclamelor – de la 7 zile la 2-3 zile sau chiar câteva ore. Pe durata perioadei monitorizate, s-a constatat că Ilan Șor a mărit considerabil numărul de reclame în comparație cu anul trecut. În același timp, Veaceslav Platon a redus numărul sponsorizărilor pe Facebook, iar pe platforma YouTube a sistat complet difuzarea reclamelor odată cu încheierea campaniei pentru alegerile prezidențiale.

Pe lângă cei doi oligarhi, și fostul premier Vlad Filat a început să promoveze contra cost diferite postări manipulatorii, afirmă Wachdog. „Prin postări sponsorizate, Filat lansează atacuri împotriva actualei guvernări, a Uniunii Europene, a societății civile și a presei independente. Monitorizarea a arătat că reclamele de pe pagina lui Filat urmează un model similar cu cele de pe pagina Victoriei Furtună, fost procuror anticorupție, bănuită de Procuratura Anticorupție de divulgarea unor informații din anchete. În unele cazuri, de pe ambele pagini au fost promovate postări în aceeași perioadă și cu un buget asemănător, manipulând opinia publică pe tema granturilor USAID”.

Toate reclamele analizate au avut mențiunea obligatorie (disclaimer) pentru subiecte politice și sociale. Acest lucru a permis identificarea parțială a investițiilor în reclamele difuzate pe META. Transparența acestor cheltuieli este posibilă doar în cazul în care pagina respectă regulile META și utilizează disclaimerul necesar. Reclamele care rulează fără disclaimer dispar din Biblioteca de Reclame META, iar în timpul difuzării acestora, suma plătită și durata sponsorizării nu sunt vizibile publicului.

Washdog a elaborat o listă cu principalele narațiuni sponsorizate de oligarhii fugari și Vlad Filat în perioada 31 ianuarie – 28 februarie:

  • „Din banii USAID au beneficiat doar PAS și ONG-urile” – se sugerează că granturile USAID ar fi fost folosite de presa independentă și organizațiile neguvernamentale pentru a spăla imaginea guvernării.

  • „PAS a creat artificial criza energetică” – se afirmă că guvernarea PAS, și nu Rusia, ar fi vinovată de criza energetică.

  • „UE nu mai este o democrație” – se promovează ideea că Uniunea Europeană și-ar fi pierdut valorile democratice, fiind invocate drept exemplu alegerile anulate din România.

  • „Partenerii occidentali au trădat Ucraina” – se sugerează că soarta Ucrainei a fost decisă între SUA și Rusia, iar Moldova nu ar trebui să susțină Kievul.

  • „UE bagă Moldova în datorii” – ajutorul de 1,9 miliarde de euro oferit de UE este prezentat ca o povară pentru cetățeni, insinuându-se că guvernarea ar putea fura din acești bani.

  • „Guvernarea PAS militarizează Moldova” – se promovează ideea că modernizarea Armatei Naționale este, de fapt, o pregătire pentru un război împotriva Rusiei.

Potrivit experților, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2025, autoritățile, în colaborare cu societatea civilă, trebuie să își intensifice eforturile de combatere a dezinformării. Să informeze activ publicul și să solicite platformelor digitale măsuri mai ferme împotriva ingerințelor externe în procesele electorale.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA