corupția electorală

Amenzi uriașe și ani de închisoare. Autoritățile propun sancțiuni mai aspre pentru corupția electorală

Cetățenii implicați în cumpărarea de voturi vor primi sancțiuni mai aspre. Persoanele fizice riscă amenzi majorate de la 67.500 lei la 95.500 lei sau închisoare de la 4 la 7 ani. Iar persoanele juridice vor fi sancționate cu amenzi crescute de până la 550 mii lei și cu interdicția de a desfășura activități pe o perioadă de până la 5 ani sau chiar cu lichidarea entității. Acest lucru este prevăzut în avizul la proiectul de lege privind modificarea unor acte normative pentru combaterea corupției electorale și a infracțiunilor conexe.

În acest sens, Ministerul Justiției a propus câteva modificări pentru îmbunătățirea legislației naționale, care ar permite accelerarea anchetelor și aplicarea mai rapidă a sancțiunilor pentru fraudă electorală.

Prin urmare, se propun sancțiuni mai aspre pentru persoanele care încearcă să cumpere voturi, mai ales prin rețele infracționale, în acest context fiind vizate grupurile criminale și organizațiile criminale care folosesc bani publici sau finanțare externă.

De asemenea, se propune incriminarea faptei de „promisiune de bunuri, bani, servicii și alte foloase în scopul determinării exercitării sau neexercitării drepturilor electorale. De asemenea, prin aviz Guvernul propune consacrarea a câtorva circumstanțe agravante suplimentare cum ar fi comiterea faptelor de două sau mai multe persoane în privința a două sau mai multe persoane săvârșite cu folosirea mijloacelor financiare din fonduri publice sau fonduri externe”, a subliniat Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiției, care a prezentat recomandările de îmbunătățire a avizului Guvernului.

Potrivit ministrei, alte propuneri vizează investigarea mai rapidă prin modificări la Legea cu privire la măsurile speciale de investigație, astfel încât să fie simplificată procedura și cumulul de probe și informații preliminare să fie făcute mai operativ și la o fază incipientă.

De asemenea, inițiativa prevede termene de soluționare a cauzelor atât la etapa urmăririi penale, cât și la etapa de judecare.

În acest context, se face referire la cazurile de corupere electorală în termene și condiții mai stricte, inclusiv ce vizează disciplinarea prezenței părților în proces”, a explicat ministra.

Totodată, potrivit inițiativei, devin mai stricte și regulile pentru finanțarea partidelor.

Partidele nu vor mai putea primi bani de la entități cu datorii la stat, iar procesul de înregistrate va fi mai riguros.Totodată va fi regelementată mai eficient procedura de limitarea a activității unui partid politic. Termenul care se propune va fui prelungit de la 6 luni la 1 an, doar în cazul necorespunderii respectării legislației”, a adăugat Veronica Mihailov-Moraru.

De asemenea, noile recomandări se referă la instituirea unui control mai strict asupra campaniilor electorale. Astfel, colectarea semnăturilor de susținere va putea fi realizată doar de persoane autorizate, iar încălcările vor fi sancționate conform Codului Contravențional. Totodată, cazurile de corupere electorală pasivă vor putea fi examinate și de agenții constatatori din cadrul MAI.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA