Amenzi de milioane. Șase întreprinderi din domeniul petrolier au fost amendate pentru înțelegeri anticoncurențiale

Premierul Dorin Recean așteaptă ca reprezentanții Consiliului Concurenței să-și susțină poziția și în instanță cu privire la cele șase întreprinderi din domeniul petrolier care au fost amendate pentru că au avut înțelegeri anticoncurențiale între ele și au încheiat un acord pentru coordonarea prețurilor de comercializare a produselor petroliere.

Declarația a fost făcută în contextul în care Consiliul Concurenței a raportat recent ilegalități și a anunțat că a aplicat amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase societăți, adică   „Bemol Retail”, „Datario”,  „Lukoil Moldova”,  „Petrom Moldova” „Rompetrol Moldova” și  „Tirex Petrol”. Unele dintre acestea susțin că-și vor căuta dreptatea în instanță.

Consiliul Concurenței a desfășurat investigațiile în perioada martie 2019 – ianuarie 2021.

,,A fost luată perioadă când s-a observat aceste modificări paralele”, spune Alexei Gherțescu, șeful Consiliului Concurenței.

În timpul cercetărilor, angajații au constatat că cele șase companii specializate în comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere au încheiat un acord anticoncurențial prin intermediul căruia au coordonat prețurile de comercializare a produselor, mai afirmă președintele Consiliului Concurenței.

,,Cele șase companii vizate au efectuat mai multe runde de modificări ale prețurilor la produsele comercializate cu aceleași valori. Aceste modificări au avut loc atât consecutiv (atunci când una sau mai multe companii afișau prețurile pe panou, dar și concomitent, atunci când toate sau majoritatea companiilor adoptau aceste modificări înainte de afișare pe panou”, Alexei Gherțescu.

Potrivit șefului Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu, întreprinderile vizate neagă existența ,,unei înțelegeri sau a unei practici concertate între ele”, motivând ,,comportamentul pe piață și modificările paralele ale prețurilor prin diverse argumente”, printre care adaptarea inteligentă a întreprinderilor în condițiile unei piețe transparente.

„ Argumentele privind adaptarea, așa-numită adaptare inteligentă a companiilor una față de alta nu puteau fi reținute deoarece întreprinderile nu au reușit să explice clar în ce consta acest mecanism de adaptare inteligentă. Prin urmare, în urma analizei, informațiilor acumulate în cadrul investigației, Consiliul Concurenței a ajuns la concluzia că între cele șase companii a avut loc un acord anticoncurențial care viza coordonarea prețurilor pe această piață”, Alexei Gherțescu.

În consecință, Consiliul Concurenței a sancționat întreprinderile vizate, iar amenzile variază între 29 și 181 de milioane de lei. Una dintre societățile vizate, Petrom România care este fondarea companiei Petrom Moldova, a reacționat printr-un comunicat de presă și a negat acuzațiile.

,,Respingem ferm constatările autorității de concurență și se va adresa instanței competente pentru a-și apăra drepturile. În condițiile unei piețe cu prețuri reglementate, aplicarea unei amenzi nejustificate și disproporționate pune sub semnul întrebării fezabilitatea economică a afacerii pe piața din Moldova”, menționează compania vizată.

Am încercat să obținem o reacție de la celelate întreprinderi vizate, dar deocamdată nu am primit un răspuns. Iar Asociația Investitorilor Străini din care fac parte companiile Bemol Retail, Lukoil Moldova și Rompetrol Moldova, ne-a comunicat că nu este mandată să ofere un comentariu la acest subiect. Sancțiunile Consiliului Concurenței pot fi contestate în termen de 30 de zile în instanță.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA