Alexei Buzu: Doar 40 la sută din populația Republicii Moldova este angajată în câmpul muncii

Doar 40 la sută din populația Republicii Moldova este angajată în câmpul muncii, aceasta fiind cea mai joasă rată de angajare din regiune, anunță ministrul Muncii și Protecției Sociale. Din numărul total, peste 20% dintre angajați primesc salariul în plic sau nu au semnat un contract de muncă. Datele au fost prezentate de Alexei Buzu, în cadrul unei conferințe de presă privind totalurile activității ministerului pe care îl conduce.

 ,,Aceste persoane, în primul rând, nu au protecția adecvată în ceea ce privește drepturile lor de muncă, drepturile lor sociale și aceste persoane nu contribuie deplin în bugetul asigurărilor sociale. Și noi în acest an am demarat mai multe inițiative în acest sens, iar cea mai importantă se referă la reforma Inspectoratului de Stat a Muncii, aici, am introdus mai multe procese noi, controale inopinate bazate pe criterii de risc, am schimbat echipa”. 

Un alt lucru îngrijorător este faptul că mai mult de jumătate din populația țării nu are un loc de muncă.

 ,,Ne îngrijorează și ceea ce am încercat să facem în cadrul Ministerului este să oferim cât mai multe premise, suport, oportunități pentru ca bărbații, femeile, persoanele cu dizabilități și tinerii să se angajeze pe piața muncii or un loc de muncă bine plătit este cea mai bună protecție socială.  În special ne referim la reforma Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, aici am pus accentul pe plasarea persoanelor pe piața muncii, am modificat mai multe procese interne inclusiv măsurarea programului impactului pentru ocupare”.

Potrivit lui Buzu, în jur de 11 mii de oameni au reușit să se angajeze cu suportul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, în creștere cu 20 % față de anul precedent. O altă realizare bifată de ministru este majorarea de până la cinci mii de lei a salariului minim pe economie.

,,Estimările arată că aceasta creștere a salariului minim va contribui la creșterea veniturilor sau salariilor la aproximativ 248 de mii de salariați din Republica Moldova”. 

Ministrul recunoaște că sărăcia rămâne o promblemă pentru țara noastră, dar instituția pe care o conduce a pus un mare accent pe protecția socială a populației. În acest scop au fost oferite compensații pentru consumul de energie, fiind cel mai mare program al Guvernului, mai spune Alexei Buzu.

,,Sărăcia în Republica Moldova, avem în zona rurală 40 % dintre copii se află în sărăcie. Avem persoane vârstnice care se află în sărăcie și aici am încercat, pe de o parte, să venim cu mai multe programe de suport. Peste un milion de cetățeni au solicitat compensații, ne referim la 777 de mii de gospodării”. 

De asemenea, a fost majorată îndemnizația unică la naștere, iar mai multe categorii de cetățeni vor primi alocații mai mari. Alexei Buzu a prezentat bilanțul realizărilor alături de deputata formațiunii de guvernare, Marina Morozova, care a oferit suport la realizarea unor reforme și programe din cadrul Ministerului.

,,Vom depune efort comun în continuare pentru ca fiecare familie din Republica Moldova să se simtă protejată”. 

Alexei Buzu conduce instituția de la începutul acestui an, după ce fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a demisionat din motive personale.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media