Caută
Close this search box.

Alexandr Stoianoglo va cere anularea decretului președintelui Maia Sandu

Alexandr Stoianoglo va cere în instanța de judecată anularea decretului emis de președintele Maia Sandu privind eliberarea lui din funcția de procuror general. Despre asta, Stoianoglo a vorbit în cadrul unei conferințe de presă, după ce CEDO a publicat decizia în cazul său.

”Mâine-poimâine, noi ne vom adresa în instanța de judecată cu cererea respectivă pentru anularea și suspendarea decretului președintelui”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Președinția nu a comentat aceste declarații.

Totodată, Stoianoglo  se va adresa la Consiliul Superior al Procurorilor pentru ca CSP să examineze repetat plângerea privind suspendarea din funcția de procuror general.

Soluția pe care noi o prevedem actualmente, este adresarea repetată la Consiliul Superior al Procurorilor să-și repare gafa, să revadă din nou această chestiune, să-l repună pe Alexandr Stoianoglo în posibilitatea examinării corecte a acelei plângeri, posibilitate a de a prezenta probe, de a oferi alte chestiuni. La moment nu există o altă cale de a repara greșeala, această chestiune va fi pusă cu siguranță pe masa Comitetului de miniștri al Consiliului Europei, acum deja fiind o chestiune de ordin politic, de imagine și reputațional pentru Republica Moldova la nivel internațional”, a explicat Victor Munteanu, avocatul lui Stoianoglo.

Stoianoglo s-a referit și la prejudiciul de 3600 de euro pe care statul trebuie să-l achite după ce Moldova a fost condamnată de CEDO în cauza sa. Fostul procuror general spune că acest caz nu este despre bani, dar despre demnitate.

Noi inițial nu am urmărit scopul de a câștiga ceva de la stat. Deci, suma care noi am cerut-o, o sumă foarte modestă. Pentru noi este important recunoașterea încălcării drepturilor noastre și pentru noi este importantă demnitatea noastră, a spus Stoianoglo

CtEDO nu este despre acordarea sumelor și prejudiciului material, ci despre respectarea de către stat, în cazul dat Republica Moldova, a garanțiilor unui stat de drept, a drepturilor omului. Aceasta este esența unei hotărâri a Curții Europene”, a explicat Victor Munteanu.

Amintim că, Republica Moldova a fost condamnată la CEDO în cazul fostul procuror general Alexandr Stoianoglo. Curtea a declarat admisibilă plângerea lui Alexandr Stoianoglo privind lipsa accesului la instanță.

Alexandr Stoianoglo a deținut funcția de procuror general al Republicii Moldova din noiembrie 2019 și a fost suspendat din funcție în octombrie 2021, când pe numele său au fost pornite mai multe cauze penale.

În ianuarie 2022, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, prin avocații săi, a depus două plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În septembrie, președinta Maia Sandu a semnat decretul de eliberare a lui Stoianoglo din funcția de procuror general.

CITREȘTE ȘI: Moldova a fost condamnată la CtEDO în cazul lui Alexandr Stoianoglo

 

 

 

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA