Europa se confruntă cu ‘cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului‘. Sunt necesare ‘măsuri urgente‘ pentru diagnosticarea și prevenirea timpurie a acesteia, a avertizat luni Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Agerpres.
‘Focarele recente de febră aftoasă din Europa și apariția unei tulpini exotice a virusului în Orientul Mijlociu evidențiază necesitatea unei detectări timpurii’, transmite FAO într-un comunicat.
Organizația face referire la boala virală extrem de contagioasă care se răspândește cu ușurință, chiar și prin vânt și pe distanțe lungi, în principal printre bovine, porcine, oi și capre.
Totodată, FAO informează că boala NU prezintă pericol pentru om.
Epidemia are efecte asupra comerțului internațional. Regatul Unit a interzis deja importul de carne și produse lactate provenite din țările europene unde a fost semnalat virusul și de asemenea din țări vecine ale acestora.
Potrivit FAO, ‘măsurile de biosecuritate trebuie îmbunătățite pentru a minimiza‘ impactul virusului.
Animalele infectate se deplasează greoi și prezintă febră și vezicule pe bot și picioare. Puține animale adulte mor din cauza bolii, dar cele tinere pot muri de insuficiență cardiacă bruscă.
Organizația solicită instituirea unor mecanisme de biosecuritate, precum separarea animalelor bolnave de celelalte, evitarea includerii animalelor de origine necunoscută, prevenirea amestecării în timpul transportului a animalelor de proveniență diferită, precum și curățarea temeinică a piețelor, vehiculelor și centrelor de transport. FAO indică și vaccinarea ca instrument de control foarte eficient.