Un caz de babesioză, o boală parazitară transmisă prin căpușe, a fost confirmat în Republica Moldova, fiind primul raportat pe teritoriul țării, informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Pacientul este o femeie de 38 de ani, care a prezentat simptome precum febră, frisoane, slăbiciune generală, cefalee și dureri musculare. În luna ianuarie, aceasta a călătorit timp de două săptămâni într-o țară africană.
Inițial, medicii au suspectat malarie, având în vedere istoricul călătoriei într-o regiune endemică. Probele de sânge au fost însă transmise Laboratorului Național de Referință al ANSP, unde s-a confirmat diagnosticul de babesioză. În prezent, pacienta primește tratament și se află într-o stare satisfăcătoare.
„Deoarece bolnava a acuzat simptome caracteristice malariei și, luând în considerare că s-a aflat într-o țară endemică la această boală, inițial, femeia a fost diagnosticată cu malarie. În legătură cu aceasta, probele de sânge au fost expediate în laboratorul ANSP pentru confirmarea diagnosticului primar. În rezultatul investigației, s-a stabilit că este un caz de babesioză”, comunică ANSP.
Specialiștii aduc la cunoștință că boala este o zoonoză caracteristică pentru animale, dar care poate afecta și oamenii.
„Este cauzată de paraziți din familia Babesia, ce atacă celulele roșii ale sângelui și transmisă prin intermediul căpușelor. Majoritatea cazurilor umane de babesioză au fost raportate în Statele Unite ale Americii, Europa, Asia și Australia. Pentru a stabili diagnoza, se examinează frotiurile de sânge în scopul detectării prezenței parazitului Babesia în interiorul globulelor roșii. Deoarece aspectul parazitului este foarte asemănător cu Plasmodiul falciparum, adesea acesta este confundat cu ultimul, boala fiind greșit considerată drept malarie tropicală. La fel, pentru diagnostic, pot fi utilizate testele serologice și moleculare”, explică reprezentanții ANSP.
Printre simptomele caracteristice bolii, care încep să se manifeste la câteva săptămâni, sau chiar luni de la momentul molipsirii, se numără febră, oboseală, frisoane, transpirație, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, pierderea poftei de mâncare.
Tratamentul pentru babesioză implică o combinație de antiprotozoice, antibiotice și medicamente antimalarice.
Pentru a preveni îmbolnăvirea, cetățenii sunt îndemnați să respexte următoarele recomandări:
- evitarea expunerii la căpușe – aceste insecte se găsesc cel mai frecvent în zone cu vegetație abundentă, precum pădurile, zonele cu iarbă înaltă și tufișurile; dacă locuiți sau petreceți timp în astfel de zone, încercați să vă deplasați pe potecile bine amenajate și să evitați contactul cu vegetația deasă;
- purtarea de haine care acoperă pielea și utilizarea unui repelent pentru căpușe – dacă totuși nu puteți evita zone precum cele descrise mai sus, asigurați-vă că purtați îmbrăcăminte adecvată (pantaloni lungi, bluze cu mâneci lungi) și că aplicați pe piele un repelent pentru insecte;
- verificarea cu atenție a corpului după fiecare ieșire în aer liber – căpușele pot fi extrem de dificil de observat și este important să inspectați cu atenție scalpul, gâtul, axilele, zonele inghinale și în spatele genunchilor; nu ezitați să cereți ajutorul unei alte persoane pentru verificarea zonelor greu accesibile;
- îndepărtarea corectă și rapidă a căpușelor – în cazul în care găsiți o căpușă pe corp, trebuie să o eliminați cât mai curând posibil; folosiți o pensetă cu vârf ascuțit pentru a apuca căpușa cât mai aproape de piele și trageți drept în sus; după eliminarea căpușei, dezinfectați zona mușcăturii cu alcool.
Totodată, ANSP recomandă, în cazul în care persoanele revin dintr-o călătorie din zone tropicale și prezentă semne de boală, să evite autotratamentele și să se adreseze la medic