Sursa: cnn.com

Alegerile prezidențiale din 2024 care ar putea schimba lumea. Nu este vorba de SUA

Taiwan, o mică și vibrantă democrație asiatică aflată la ușa unui vecin autoritar mult mai mare, organizează sâmbătă alegeri prezidențiale și parlamentare, iar rezultatele vor fi transmise mult dincolo de granițele sale, scrie CNN.

Rezultatul este urmărit îndeaproape de liderii comuniști chinezi, care pretind de mult timp că Taiwanul face parte din teritoriul lor, deși nu l-au controlat niciodată. Pe de altă parte, marea majoritate a locuitorilor din Taiwan nu doresc să fie conduși de China, al cărei lider, Xi Jinping, și-a înăsprit stăpânirea la nivel național, în timp ce țara devine mai agresivă față de vecinii săi.

China se opune în mod deschis actualului partid de guvernământ din Taiwan.

„Reunificarea patriei este o fatalitate istorică”, a declarat liderul de la Beijing, Xi Jinping, în discursul său cu ocazia sosirii Anului Nou.

Trei bărbați vor concura pentru a-i succeda președintelui Tsai Ing-wen, care a deținut funcția timp de opt ani și nu poate candida din nou din cauza limitelor de mandat. Candidatul principal în această cursă strânsă este Lai Ching-te, actualul vicepreședinte din partea Partidului Democrat Progresist, aflat la guvernare, care susține suveranitatea de facto a Taiwanului și identitatea separată de China.

Candidatul principal în această cursă strânsă este Lai Ching-te, actualul vicepreședinte din partea Partidului Democrat Progresist, aflat la guvernare, care susține suveranitatea de facto a Taiwanului și identitatea separată de China. Cel mai mare contracandidat al lui Lai este Hou Yu-ih, un fost ofițer de poliție și primar popular al orașului New Taipei din partea Kuomintang, principalul partid de opoziție din Taiwan, care în mod tradițional favorizează legături mai strânse cu China.

Cel de-al treilea concurent, Ko Wen-je, provine din Partidul Popular din Taiwan, pe care l-a fondat abia în 2019. Carismaticul fost primar al orașului Taipei se prezintă ca un politician neafiliat. Concentrarea sa pe problemele de bază a fost primită în special de alegătorii tineri, mulți dintre ei fiind frustrați de monopolul dublu politic tradițional din Taiwan, precum și de salariile stagnante și de locuințele inaccesibile.

Taiwanul rămâne cea mai mare sursă de tensiuni între China și SUA, principalul susținător internațional și furnizor de arme al insulei, iar relațiile dintre cele două superputeri ale lumii sunt dificile de ani de zile.

Modul în care China va răspunde la alegerile făcute de alegătorii taiwanezi în acest weekend va testa dacă Beijingul și Washingtonul pot gestiona tensiunile sau se vor îndrepta spre o confruntare mai mare, chiar spre un posibil conflict.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media