Ajutor pentru localitățile din Zona de Securitate: Ce au discutat Sandu, Recean și Serebrian la Varnița

Chișinăul poate furniza lemne, peleți și generatoare localităților din Zona de Securitate grav afectate de criza energetică. Anunțul a fost făcut de președinta Maia Sandu, aflată în vizită la Varnița alături de premierul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian. Autoritățile au discutat cu administrațiile locale despre necesitățile imediate și soluțiile pe termen lung pentru asigurarea autonomiei energetice a instituțiilor publice din zonă.

Președinta Maia Sandu a subliniat importanța identificării soluțiilor pe termen scurt și lung pentru a ajuta localitățile din Zona de Securitate.

„Am discutat cu primarii și șefii de raioane afectați de criza energetică. Am notat necesitățile imediate – sprijin sub formă de lemne, peleți, generatoare. Totodată, am analizat o soluție pe termen lung: să oferim mai multă autonomie instituțiilor publice, prin instalarea centralelor pe biomasă. Așteptăm ca responsabilii să pregătească aceste proiecte”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu a reiterat că situația actuală este cauzată de decizia Gazprom de a opri livrările de gaze.

Republica Moldova nu are datorii față de Gazprom. Există trasee alternative pentru furnizarea gazelor în regiunea transnistreană. Această criză este provocată exclusiv de Federația Rusă, iar Gazprom are obligația contractuală să livreze gaze naturale”, a adăugat președinta.

Prim-ministrul Dorin Recean a precizat că autoritățile moldovenești au propus regiunii transnistrene să achiziționeze gaze prin intermediul Chișinăului, însă oferta a fost refuzată.

Am transmis această propunere în scris și există copii ale scrisorilor în presă. Din păcate, am primit un refuz”, a explicat Recean.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a subliniat că scopul crizei provocate de Federația Rusă este destabilizarea țării și atacarea parcursului său european.

Mesajul nostru este clar: Guvernul este alături de cetățenii săi. Vom ajuta aceste comunități, contrar celor ce se spune. Nu-i vom lăsa de izbeliste”, a afirmat oficialul.

Președinta Maia Sandu a menționat că discuțiile cu partenerii externi continuă pentru obținerea sprijinului necesar.

Discutăm cu partenerii noștri externi despre potențiale ajutoare. Am discutat ieri cu președintele Ucrainei și o potențială soluție ar fi ca Ucraina să furnizeze cărbune pentru întreprinderea de generare a energiei electrice din stânga Nistrului.”, a subliniat șefa statului.

În zona de securitate sunt 12 localități conectate la infrastructura energetică de gaz și electricitate din stânga Nistrului. Cele mai vulnerabile sunt Varnița (Anenii Noi) și Copanca (Căușeni), care nu dispun de conexiuni directe cu malul drept al Nistrului. Prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, compania Premier Energy urmează să conecteze aceste două sate la propria rețea de distribuție. Din punct de vedere tehnic, racordarea poate fi realizată în aproximativ 10 zile pentru Copanca și 25 de zile pentru Varnița. Toate aceste sate urmează să fie racordate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor licențiați din cadrul grupului SA „Moldovagaz”.

CITEȘTE ȘI: Criza energetică: Maia Sandu și Dorin Recean, vizită la Varnița

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA