Ajutor pentru iarnă: Compensațiile la energie ar putea varia între 300 și 800 de lei

Guvernul a lansat spre consultări publice un proiect de hotărâre care stabilește normele privind costul energiei și valoarea minimului de cheltuieli pentru gospodăriile casnice în sezonul rece noiembrie 2024 – martie 2025. Mecanismul de acordare a compensațiilor urmărește sprijinirea consumatorilor casnici în fața creșterii costurilor la energie.

 

Potrivit documentului, bugetul estimat pentru prestația socială „compensație la energie sub formă monetară” este de 2 miliarde de lei. Compensațiile vor fi calculate individual pentru fiecare gospodărie și vor varia între 300 și 800 de lei, în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică al gospodăriei.

Pentru gospodăriile care utilizează gaze naturale, energie termică sau energie electrică ca sursă principală de încălzire, compensația maximă de 800 de lei va fi acordată dacă raportul dintre venitul global lunar și minimul de cheltuieli al gospodăriei este mai mic sau egal cu 50%.

Compensația la energie sub formă monetară se va acorda consumatorilor casnici care întrunesc cumulativ următoarele criterii:

  1. Energia electrică reprezintă principala sursă de încălzire, conform cererii depuse.
  2. Consumul mediu lunar de energie electrică în perioada rece precedentă a fost de cel puțin 250 kWh/lună.
  3. Gospodăria nu este conectată la furnizarea centralizată de energie termică sau consumul lunar de energie termică a fost mai mic de 0,3 Gcal/lună.
  4. Consumul lunar de gaze naturale a fost mai mic de 50 m³/lună în perioada rece precedentă.

 

În perioada rece a anului 2023-2024, peste 792 de mii de gospodării s-au înregistrat la compensații din partea statului. În total, au fost alocate peste 2,5 miliarde de lei.

CITEȘTE ȘI: Scumpirea gazelor: Guvernul ar putea interveni cu măsuri de sprijin

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA