„Ajutor la contor”. Cetățenii care au depistat o eroare la acordarea compensațiilor, îndemnați să se adreseze la MMPS

Cetățenii care au depistat neclarități sau erori după ce gospodăriei din care fac parte i s-a atribuit gradul de vulnerabilitate, ca urmare a înscrierii pe platforma de compensații, se pot adresa la Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a clarifica situația. Îndemnul vine din partea ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Sugerez tuturor cetățenilor care au neclarități să se adreseze. Reprezentanții Ministerului sunt la dispoziția cetățenilor să înregistreze orice reclamație, să reexaminăm mult mai detaliat toate sursele de venit care sunt. Ele vor fi prezentate cetățenilor și, dacă noi constatăm că există o eroare, categoria de vunerabilitate va fi rectificată și gospodăria în cauză va primi toate compensațiile necesare. Noi avem angajamentul ferm față de cetățenii Republicii Molodva să îi ajutăm să depășească cu bine această iarnă și ceea ce noi solicităm este doar un pic de răbdare și înțelegere și echipa Ministerului Muncii și Protecției Sociale este alături, este deschisă și va administra toate solicitările. Până în acest moment, am administrat peste 56 de mii de apeluri telefonice. Noi suntem pregătiți să ajutăm fiecare familie, orice întrebare, orice neclaritate. Este un sistem pro-cetățeni, înscrierea în sistem durează relativ foarte ușor, munca de verificare este făcută de noi. Am construit acest proces ca cetățenii să poată să ne  apeleze, să poată să depună plângeri”, a vorbit Alexei Buzu în cadrul unei emisiuni televizate.

Demnitarul a mai precizat că 91% din consumatorii care vor primi compensații în factură, vor achita același tarif ca și anul trecut, indiferent de gradul de vulnerabilitate. În acest sens, Buzu face apel către cetățeni să atragă atenție la valoarea finală a compensației și mai puțin la gradul de vulnerabilitate.

Dacă s-a produs vreo greșeală în sistem și în luna noiembrie cineva a primit o compensație mai mică decât i se cuvenea, această greșeală va fi rectificată și toți vor primi compensații, inclusiv, prin recalcul. Încurajăm cetățenii să semnaleze eventuale erori”, a punctat Alexei Buzu.

În context, cetățenii  pot apela la Linia verde 08000 5000 sau pe adresa s[email protected].

Ministrul a menționat că cifrele în baza cărora se fac calculele provin din câteva surse. Potrivit acestuia, din prima sursă fac parte datele oferite de cetățeni, la completarea cererii. A doua sursă se referă la informațiile din sistemele de date deținute de către fisc, Casa Națională de Asigurări Sociale, cadastru, ANOFM și alte instituții publice.

Reamintim că pentru acest sezon rece, gospodăriile au fost divizate în 7 categorii de vulnerabilitate energetică: non-vulnerabilă, primară, scăzută, medie, ridicată, foarte ridicată și extremă.

Gospodăriile vor achita pentru 1 metru cub de gaze, în conformitate cu gardul de vulnerabilitate, după cum urmează:

  • categoria extremă – 12 lei pentru 1 metru cub de gaze;
  • categoria foarte ridicată- 12, 20 lei
  • categoria ridicată -12,40 lei
  • medie – 12,60 lei
  • scăzută – 16 lei.

Compensația pentru energia electrică va fi acordă pentru un volum maxim consumat de 1 500 kWh pe lună sau de 750 kWh/lună în cazul beneficiarilor de compensații sub formă de plată monetară lunară.

CITEȘTE ȘI: Ajutor la contor. Ministerul Muncii vine cu precizări în privința compensațiilor pentru energia electrică

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA