foto: noi.md

Ajutor financiar pentru fermierii afectați de secetă și arșiță. Ministrul Agriculturii vine cu precizări

Fermierii afectați de calamitățile naturale din acest an vor primi ajutor din partea statului, în conformitate cu Regulamentul elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Documentul privind modalitatea de distribuție a subvențiilor urmează a fi votat la ședința Cabinetului de miniștri.

Amintim că săptămâna trecută, la Comisia pentru Situații Excepționale au fost alocate din Fondul de Intervenții către Ministerul Agriculturii cele 100 mln de lei destinate agricultorilor.
Astăzi, în cadrul unui briefing, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a menționat că la elaborarea Regulamentului de distribuție a ajutorului financiar, specialiștii au operat cu două noțiuni: de „secetă” și de „arșiță”, care sunt indicate și în actele de constatare eliberate de CSE.
„Este vorba de consecințele calamităților naturale din 2024 pe segmentul de grâu și porumb”, a precizat Bolea.

Conform Regulamentului cu privire la stabilirea modului de acordare a ajutorului pentru fermierii afectaţi de situațiile excepționale cu caracter natural „Secetă” și „Arșiță puternică” din anul 2024 la grâu și porumb, ajutorul financiar se acordă solicitanților prin intermediul AIPA, prin prezentarea actului de secetă.

Ajutorul se acordă dacă, potrivit actelor de constatare, seceta și arșița a afectat cel puțin 60% din recolta culturii de porumb sau cel puțin 70% din recolta culturii de grâu.

Valoarea maximă de ajutor, conform prezentului Regulament, nu poate depăși suma de 500 000 lei per solicitant.

Plafonul maxim al ajutorului financiar cumulativ acordat unui solicitant în 2024 este de 1 000 000 lei, inclusiv din ajutorul primit pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamități naturale în anul 2023, conform Hotărârii de Guvern nr. 102/2024.

Totodată, ministrul a precizat că atât terenurile agricole situate în perimetrul sistemelor de irigații care se află în aria de deservire a unui sistem centralizat de irigare funcțional, cât și terenurile agricole care au beneficiat de asigurare subvenționată conform prevederilor Legii nr. 183/2020 privind asigurarea subvenționată în agricultură, NU sunt eligibile pentru acordarea ajutorului.

Pentru a obține ajutor din partea statului, solicitantul trebuie să întrunească cumulativ următoarele condiții:

  • să cultive porumb și/sau grâu;
  • să dețină actul de constatare a pagubelor cauzate culturilor agricole urmare a situațiilor excepționale cu caracter natural ale anului 2024;
  • cel puțin 50% (±5%) din suprafața în posesie să fie afectată de situații excepționale cu caracter natural, indiferent de tipul culturii sau natura situației (îngheț, ploi abundente, grindină, etc.);
  • să dispună de cont bancar în monedă națională;
  • să dispună de Raport statistic nr. 4-AGR „Totalurile semănatului pentru recoltă”, în baza căruia se va calcula suprafețele eligibile, înregistrat la organul teritorial pentru statistică, până la 3 iunie 2024 (excepție fiind solicitanții care gestionează o suprafață de teren agricol mai mică de 10 ha care prezintă certificatul de confirmare eliberat de autoritatea reprezentativă a administrației publice locale).

Cererea de solicitare a ajutorului financiar se depune la subdiviziunea teritorială a AIPA  în termen de 20 zile lucrătoare de la data publicării hotărârii Ministerului Agriculturii în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Fermierii vor fi obligați să ramburseze suma financiară obținută, în cazul în care autoritățile vor depista că nu au fost respectate prevederile sau au fost prezentate eronat informațiile.

De asemenea, solicitanții de ajutoare care au prezentat date neveridice în scopul obținerii nejustificate a ajutorului vor fi incluși în Lista de interdicție a beneficiarilor de subvenții.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA